Aggódnak a nők Szaúd-Arábiában

Naif herceg, az újdonsült trónörökös nem épp a női jogok barátja, és az utóbbi évek igen óvatos nyitását is visszafordíthatja.

Naif azután lett a szaudi királyság trónörököse, hogy elődje, Sultan váratlanul meghalt. Így a most uralkodó Abdullah után mindjárt ő, a kormány rettegett belügyminisztere következne. - Rossz idők jönnek a nőknek - mondta egy neve elhallgatását kérő szaúdi asszony a német Spiegelnek. Abdullah korábban lazított a szigoron, kilátásba helyezte, hogy egyszer majd a nők is vezethetnek autót, hajlandó volt csupasz arcú, fátyol nélküli nőkkel fényképezkedni, engedélyezte, hogy megjelenjenek a tévében, kinevezett egy asszonyt oktatásügyi miniszterhelyettesnek és egy egyetemet is alapított, ahol mindkét nem diákjai tanulhatnak. Néhány hete még a választójogot is kilátásba helyezte a gyengébb nem képviselőinek.

Ám ha Naifon múlik, ebből nem lesz semmi. A női jogok nála nem aktuálisak, a jogosítvány (annak feltétele, hogy a nők dolgozni járjanak vagy maguk intézzék ügyeiket) másodrangú fontosságú. Némi reménysugár, hogy Naif is 78 éves, így talán Abdullah túléli őt - és a következő trónörökös valamivel haladóbb szemléletű lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.