Aggódnak a magyar alkotmányozás miatt az európai liberálisok

Az emberi jogokat a maguk teljességében lehet csak értelmezni, s bármely uniós tagország részéről elfogadhatatlan minden olyan kísérlet, amely korlátozásukat vetíti előre – hangoztatta pénteken Guy Verhofstadt frakcióvezető.

Hozzátette: „valamennyiünk érdeke, hogy az új magyar alkotmány ne váljék az egypártrendszer állandósításán alapuló tekintélyelvűbb politikai rendszer trójai falovává”. Az Európai Parlament harmadik legnagyobb csoportjának vezére szerint a szöveget a magyar kormánynak be kéne nyújtania az Európai Bizottságnak előzetes kontrollra, s meg kéne változtatnia, ha az ellentétesnek bizonyul az európai alapértékekkel.

Verhostadt megnyilvánulását „újabb politikai célokat szolgáló megalapozatlan támadásnak” nyilvánította a magyar néppárti képviselőcsoport, és hosszabb közleményben tudatta, hogy a magyar alkotmánytervezet, amely az 1949-es sztálini alkotmányt váltja fel,  a közös európai értékeken alapszik, az alkotmányozás pedig a nemzeti szuverenitás része. Szájer József fideszes EP-képviselő kedden egyébként bemutatja az új alkotmányt az európai törvényhozás illetékes bizottságában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.