Aggastyánok találkoztak a Gyémánt-hegységben

Volt, akit mentőautóval vittek, mások kerekes székkel közlekedtek. Száznál is több dél-koreai idős ember jutott el tegnap különös konvojban az észak-koreai Gyémánt-hegységben lévő üdülőhelyre, hogy ott 178 észak-­koreai rokonával találkozzon.

Ők voltak a szerencsés kevesek, mert Délen több tízezren várnak arra, hogy északon élő rokonaikkal találkozzanak. Délen sorshúzással döntik el, hogy a 71 ezer várakozóból ki találkozhat a hozzátartozóival; az északi eljárás ismeretlen. Testvérek találkoznak főleg, akiket szétszakított az 1950 és 1953 között dúló háború. A két Korea közti gesztusharcban a találkozók az egyik legfontosabb elem, talán fontosabb, mint a Dél által adott rendszeres segély, amellyel az északi rezsim fenntartja magát. Utoljára 2010-ben volt ilyen találkozó, de miután az északiak ágyútűz alá vettek egy dél-koreai szigetet, megakadt a családegyesítő alkalmak sora.

Dél-koreai sajtóbeszámolók szólnak a megrendítő találkozóról. „Apánk utolsó akarata volt, hogy találjalak meg.” A 66 éves Kim Mjong-bok mondta ezt két évvel idősebb nővérének, Mjeong-jának, aki a családból egyedül maradt Északon. A 86 éves Li Beom-ju többször is bocsánatot kért, amikor öccsével és hugával találkozott. Neki, mint a legidősebb testvérnek kellett volna vigyázni testvéreire, de a nagyapja azt mondta: fusson el a háborúból, mert ő a legidősebb fiú. Ezt magyarázta most 72 éves lánytestvérének, akit 63 éve látott utoljára. Hasonló megrendítő párbeszédeket jegyeztek fel a kiválasztott újságírók.

A találkozók csak néhány órán át tartanak. A déliek meglepődve hallják, hogy rokonaik hosszú szónoklatokat vágnak ki, amelyekben a „nagy vezért dicsőítik, és az amerikai imperialistákat gyalázzák a félsziget szétszakítása miatt.” A találkozók hétfőig tartanak, az idős emberek számára bizonyára ez az utolsó alkalom, hogy látják testvéreiket, gyermekeiket. Az észak-koreai rendszer a „láthatási jog” megtagadásával büntet, ha a déliek neki nem tetsző módon viselkednek.

A 87 és 84 éves Li nővérek megható találkozása
South Korean Lee Young-sil (R), 87, cries after meeting her North Korean sister Lee Jung-sil, 84, during their family reunion at the Mount Kumgang resort in North Korea February 20, 2014. A group of 100 South Koreans crossed the world's most heavily fortified border on Thursday morning, a frontier that separates two countries that remain at war after their conflict ended in an armistice rather than a peace treaty. The six days of family reunions took place under the cloud of a U.N. report on human rights abuses in North Korea, which investigators have said were comparable to Nazi-era atrocities. REUTERS/Lee Ji-eun/Yonhap (NORTH KOREA) ATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.