Afrikai bevándorlókra támadtak

Egymásra mutogatnak az izraeli politikusok, amikor megkérdezik: ki a felelős az afrikai vendégmunkások elleni hétfői merényletért. Az izraeli emberjogi szervezetek próbálják fékezni a jobboldali koalíció idegengyűlölő, migránsellenes uszítását.

Négy eritreai sérült meg egy jeruzsálemi lakástűzben, amelyet nyilvánvalóan gyújtogatás okozott. A felgyújtott ház falára azt írták: Takarodjatok a környékről! A háztulajdonos tagadta, hogy bárki is megfenyegette volna, mert afrikai migránsoknak adta bérbe a lakásokat – de sokan tudni vélik, hogy a környékbeli ultraortodoxokhoz vezetnek a szálak. A tűz után a Yediot aharonot tudósítása szerint többen odamentek megszemlélni a helyet, és azt kiáltozták: végre valaki kezébe vette a törvényt!

A Sinai-félszigeten keresztül érkező afrikai menekültek helyzetét a jobboldali izraeli kormány határkerítés-építéssel és hároméves internálással akarná rendezni. Netanjahu miniszterelnök „beszivárgóknak” nevezi a menekülteket, és utasítást adott, hogy a hadsereg helyezze őket sátorvárosokba. Felháborodást keltett Eli Jisaj belügyminiszter kijelentése, miszerint azért kell megakadályozni a menekülők érkezését, mert azok jó része muzulmán, és úgy hiszik, hogy „nekünk, fehér embereknek nincs jogunk az országhoz.” Egy kormánypárt (Likud) képviselő szerint az afrikaiak „rák” az ország testén. Az ilyen beszédet bírálta Aharonovics, a kormány belbiztonságért felelős minisztere is, és arra kérte a kollégáit, hogy mérsékeljék idegenellenes dühüket.

Más képviselők szerint az izraeli utcák közbiztonságát az erőszakos afrikaiak veszélyeztetik, és ők zavarják meg a munkaerőpiacot is. Ez az állítás főleg az arab munkásoknak szól, akinek az állásait állítólag elfoglalta az elmúlt években érkező 60 ezer afrikai. A belügyminiszter külön bizottságot alakított a kérdés vizsgálatára. A kormány már korábban eldöntötte, hogy kerítést épít a Sinai-félszigeten, hogy így állja útját a terroristáknak; most már a menekülőket is így zárnák ki. Az izraeli emberjogi szervezetek próbálják fékezni a jobboldali koalíció idegengyűlölő, migránsellenes uszítását. Emlékeztetnek, hogy Izraelben mindenki menekült vagy menekültek leszármazottja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.