Afrikai összefogás az iszlamisták ellen

Közös zászlóaljat és parancsnoki központot hoz létre öt nyugat-afrikai ország a Boko Haram ellen, miután a szélsőséges iszlamista szervezet már Nigéria határain túl is veszélyt jelent.

Niger, Nigéria, Csád, Kamerun és Benin vezetői keddi csúcstalálkozójuk utáni nyilatkozatukban azt ígérték, hogy a közös katonai parancsnokság november 20-áig feláll, de az egyes államok saját határaikon már november elsejére mozgósítják a szükséges erőket a Boko Haram ellen. Benin hozzájárulása még nem ismert, de a másik négy ország hétszáz-hétszáz katonát ajánlott fel a misszióba - írja a hirado.hu.

A Boko Haram elleni közös fellépésről elvben már májusban megegyeztek az öt ország vezetői, júliusban pedig a katonai misszió alapvető elemeiről is rendelkeztek egy párizsi csúcson. Ugyanakkor továbbra sem sikerült visszaszorítaniuk a Boko Haramot, amely azóta újabb harci sikereket ért el.

Nigéria északi részén az utóbbi hetekben számos települést elfoglalt, és ott - a közel-keleti Iszlám Állam szélsőséges csoport példáját követve - "kalifátust" kiáltott ki a Boko Haram. Bár a nigériai hadsereg azt állítja, hogy jelentős ellentámadást indított, ennek sikere egyelőre vitatott.

Az utóbbi időben a radikális szervezet fegyveresei Kamerunban, Csádban és Nigerben is hajtottak végre kisebb akciókat. Kamerunban például a miniszterelnök-helyettes feleségét is elrabolták.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta. 2009 óta pedig mintegy tízezer áldozata volt a Boko Haramnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.