A pápa szerint az óvszer nem megoldás

„Az AIDS-járványt nem lehet óvszerosztogatással megállítani, ez csak növeli a problémát” – jelentette ki az Afrikába tartó repülőgépén XVI. Benedek. A katolikus egyházfő „a remény üzenetével” érkezett Kamerunban és Angolában március 23-ig tartó pásztori látogatásra.

2009 Afrika éve - jelentette ki év elején a szentszéki szóvivő az októberi afrikai püspöki szinódusra utalva, és a Vatikánban azt is hangsúlyozták, hogy a pápa tizenegyedik külföldi útja legalább annyira jelentős, mint májusban a szentföldi látogatása lesz.

Katolikus sikertörténet

A fekete kontinens ugyanis az  evangelizáció sikertörténetének számít. A Szahara alatti Afrikában a katolikusok a XX. század elején alig két millióan voltak, 2000 végén 139 millióan, számuk ma már meghaladja a 158 milliót. A hívők nagy része ráadásul fiatal.

A katolikusok számának növekedése (3,1 százalék) meghaladja a népességszaporulatét (2,5) – állítja a Fides jezsuita missziós szolgálat, melynek adatai szerint Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban többen keresztelkednek, mint az olaszoknál vagy lengyeleknél. A világon a felnőttkori keresztelkedők majdnem fele afrikai. Nigériában működik a világ legnagyobb papnevelő szemináriuma: az afrikai papok létszáma az utóbbi hét évben több mint 23 százalékkal emelkedett, míg Európában öt százalékkal csökkent.

Negyed évszázadon belül Afrika katolikusainak száma meghaladja Európáét, és 2050-re a világ tíz legnagyobb katolikus országa között három afrikai is lesz (Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda és Nigéria). Nem véletlen, hogy a 2005-ös pápaválasztáson is szó volt már arról, hogy  esetleg  „fekete pápát” válasszanak, és a lehetőség nem is tűnik oly távolinak.

A kedden délután Kamerun fővárosában, Yaoundéban kezdődő pásztori út Afrika két jelképes államát érinti: a többnemzetiségû és többhitû Kamerunt, ahol katolikusok (26,8 százalék), muzulmánok (22), protestánsok (15) mellett sokan (30) még az ősi törzsi hitet követik. A második állomás, péntektől, Afrika legrégibb keresztény országa, a portugál ajkú Angola, ahol évtizedes polgárháború után, kőolajkutak és drágakőbányák között éheznek az emberek. A kontinens problémáit tükröző országok közötti úton XVI. Benedek az Egyenlítőn is átkel, szimbolikusan összekapcsolva Földünk északi és déli részét.

„Az AIDS-járványt nem lehet óvszerosztogatással megállítani, ez csak növeli a problémát” – érintette útja egyik fő témáját az Afrikába tartó repülőgépén XVI. Benedek, aki hatékony megoldásként a szexualitás lelki és emberi megújulását nevezte meg az őt kísérő újságíróknak. A Williamson–ügyet követő afrikai pásztori látogatás cáfolni kívánja a kizárólag a nyugati egyház vitáival törődő pápa képét, a világméretű gazdasági válságban különös hangsúlyt fektetve a szegénység elleni küzdelemre, a szociális témájú, nyárra ígért, harmadik pápai enciklika előtt.

Ez a 18. pápai út Afrikában. Elsőként 1969 nyarán VI. Pál utazott Ugandába. Tizenhatszor látogatott a kontinensre II. János Pál: 1980-2000 között 42 afrikai országot keresett fel. XVI. Benedeknek ez az első útja Afrikában, bár bíborosként már járt a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Konfliktusok az iszlámmal

Saját szavai szerint "a remény üzenetét" vitte magával a legszegényebb kontinensre XVI. Benedek pápa, aki kedden megkezdte egyházfői minőségében első afrikai utazását.

Erőszak, regionális konfliktusok sorozata, szegénység, éhezés, korrupció, hatalmi visszaélések sokasága, emberkereskedelem - a rabszolgaság új formája - sújtja Afrikát, s a pénzügyi válság és a klímaváltozás következményei is súlyosabban érintik e kontinenst, mint a többi földrészt - mondta közvetlenül érkezése után a kameruni főváros, Yaoundé repülőterén, ahol Paul Biya kameruni elnök fogadta.

„Az egyház a békét és Isten országának boldogságát kínálja híveinek” – folytatta. Az afrikai országok katolikus egyházai közel állnak azokhoz, akik szenvednek és segítségre szorulnak. Olykor éppen a katolikus egyház az egyetlen működő szervezet, amikor más struktúrák már nem működnek az afrikai társadalmakban – hangsúlyozta.

Számos problémával néznek szembe az afrikai országok katolikus egyházai, időnként például konfliktusba kerülnek az iszlámmal, mint például Szudánban és Nigériában - tette hozzá. Hangsúlyozta: fontosnak tartja a más egyházak felé való nyitást, ezért muzulmán vezetőkkel is találkozik Kamerunban.

XVI. Benedek csütörtökön ugyanitt találkozik 52 ország püspökségeinek képviselőivel, hogy együtt készítsenek elő egy Afrika problémáival foglalkozó püspöki szinódust, amelyet októberben szándékoznak megrendezni a Vatikánban. A pápa jótékonysági szervezetek helyi központjait is felkeresi Kamerunban, majd pénteken továbbutazik Angolába, afrikai útjának második és egyben utolsó állomására.

Míg a fejlett világban apad a vallásukat gyakorló katolikusok száma, Afrikában növekszik; a kontinens ezért létfontosságú az egyház jövője szempontjából - írta a Reuters hírügynökség elemzője.

Afrika számos súlyos problémája közül is kiemelkedik az AIDS-betegség veszedelmes terjedése. A Szaharától délre fekvő afrikai országokban 22 millió ember HIV-fertőzött, azaz ott él a világon ismert összes fertőzött 67 százaléka és a HIV-pozitív gyerekek közel 90 százaléka. A betegség terjedése különösen Botswanát, Szváziföldet és a Dél-afrikai Köztársaságot sújtja.

Pápaköszöntés a yaoundéi repülőtéren
Pápaköszöntés a yaoundéi repülőtéren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.