Az afganisztáni Megasztár győztese Budapesten

Mohammad Sarif Didar 2006-ban nyerte meg az afganisztáni Megasztárt. Merthogy ilyen műsor ott is van. Pedig 8 éve, a tálib uralom alatt tiltott volt még a hangszeres zene is. A 23 éves énekest a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hozta el Magyarországra. Szerdán együtt énekel a magyar versenyzőkkel.

Mohammad Sarif Didar barátságos arccal sétálgat a tanteremben. Kicsit köhög, Budapesten megfázott. Pedig szerdán énekelnie kell a magyar Megasztár verseny énekeseivel, hiszen ő egy igazi Afganisztár, az afganisztáni Megasztár 2006-os döntőjének győztese.

A közép-ázsiai országban igazi sztár ő, nem csak amolyan celeb. A tálibok rémuralma alatt ugyanis betiltották a zenét. Ma pedig minden boltban tombol – a többnyire indiai – popzene.

– Nálunk sok szegény ember él, azt szeretném, ha mikor a zenémet hallgatják, ki tudnának kapcsolódni, egy kicsit megpihennének – válaszolgat szerényen. – A zene különleges nyelv, összeköti az embereket, ezért valójában mindegy milyen etnikumú afgán énekel – mondja megosztott hazájáról Sarif, akivel a BME Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban találkozom.

Itt tartja 20 iskolát magába foglaló országos szemléletformáló akciójának egyik állomását a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A nemzetközi fejlesztést és humanitárius munkát bemutató vándorkiállítást és előadást az Afganisztár is népszerűsíti a diákoknak.

A 23 éves Sarif azt mondja, gyerekkora óra énekelni akart. 1007 versenyző indult abban az évben a műsorban, 12-en kerültek a kabuli döntőbe. Sarif 3-4 dalt énekelt a tévében a győzelemig. Tudja, hogy szűkebb hazájából, szülővárosából, Mazar-i-Sarifból is nagyon sokan szavaztak rá mobiltelefonon.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Magam is emlékszem, ahogy a berregő generátor mellett a félhomályban néztük 2006 februárjában a Tolo TV-n az Afganisztár adásait az ökumenikus segélyszervezet afgán dolgozóival. A hetvenes évek diszkóira emlékeztető szolid háttér előtt lelkes fiatalok énekeltek több-kevesebb sikerrel.

Sarif akkor elnyerte a díjat: egy kazahsztáni, almati utazást, s némi pénzt. Ahogy tört angolsággal meséli, azóta az üzbegisztáni Taskentbe költözött, ott egy üzletember vette szárnyai alá. Klipeket készít, s 5-6 koncertje is volt Almatiban, majd a márciusi helyi újévi ünnepségeken Kabulban (ezer néző előtt) és Mazar-i-Sarifban. A dalokat ő írja, majd, ahogy meséli, begyakorolja.

Anyjáról, barátokról, az életről énekel. Lányoktól folyamatosan kap szerelmesleveleket és sms-eket, de barátnője nincs. A feleség kiválasztása az Afganisztánban maradt család hatásköre. Bár taskenti diszkókba rendszeresen jár. 

Sarif egyébként már hallotta a döntőbe került magyar versenyzőket, és neki Viktor tetszett a legjobban. Szerinte a versenyzőknek meg kéne ragadniuk a lehetőséget, hogy ilyen csodálastos országban ilyen nagy sikert tudnak elérni. Szerdán pedig együtt lépnek fel a Mammutban. Nem kell szégyelni, ott bátran neki is lehet csápolni, hosszú utat tett meg. Sarif minden vágya, hogy Afganisztánon kívül is ismert és híres legyen.

Magyar tábora már lesz.

Az afgán celeb
Az afgán celeb
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.