Afganisztáni gyilkossággal vádolnak hét lengyel katonát

Megkezdődött kedden az afganisztáni civilek megölésével vádolt lengyel katonák pere Varsóban. A katonákat azzal vádolják, hogy 2007 augusztusában tüzet nyitottak egy afgán falura. Mindeközben Afganisztánban felszámoltak egy terrorcsoportot, amelyet legkevesebb hat öngyilkos merénylet elkövetésével vádolnak.

Megkezdődött kedden a varsói katonai törvényszéken az afganisztáni polgári személyek megölésével vádolt hét lengyel katona büntetőpere.

2007. augusztus 16-án az Afganisztánban küldetést teljesítő, NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) lengyel katonái automata fegyverekből tüzet nyitottak egy afgán falura, és aknavetővel is lőtték a délkeleti országrész egy hegyi térségében fekvő Nangarhel települést. Az esetnek nyolc civil áldozata van, köztük nők és gyerekek.

A katonák ártatlannak vallották magukat. Állításuk szerint az afgán kormány és külföldi segítői ellen harcoló iszlamista tálib fegyveresek egy támadására feleltek akciójukkal. A katonai ügyészség  szerint viszont az afgán falu elleni támadás több órával azután történt, hogy fegyveresek tüzet nyitottak a lengyel katonák  járőrosztagára, így tehát az akció nem tekinthető arra adott válasznak.  A törvényszék szóvivőjének közlése szerint életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik a hét lengyel katonát,  ha bűnösnek találják őket.

A civil lakosság körében keletkező emberveszteségek rendre  kiváltják az afganisztáni közvélemény és Hamid Karzai afgán elnök kormányának felháborodását, és a lakosság jelentős részét a külföldi  katonai jelenlét ellen hangolják, ezért veszélyeztetik a misszió sikerét. 
Jelenleg mintegy 70 ezer külföldi katona segíti az afgán kormány fennmaradását az ellene támadó iszlamista erőkkel szemben. Az Afganisztánban szolgáló lengyel kontingens jelenleg 1600 főt számlál.

Felszámoltak egy terrorcsoportot Afganisztánban

Mindeközben Afganisztánban letartóztattak tizenhét iszlamistát, és felszámoltak egy terrorcsoportot, amely legkevesebb hat öngyilkos merényletet hajtott végre Kabulban, egyebek közt Németország és az Egyesült Államok nagykövetsége ellen.

A sejtet egy pakisztáni férfi irányította, aki az autóbombák szakértőjének számít - mondta Szajjíd Anszári, a hírszerző szolgálat  (NDS) szóvivője. Az első gyanúsítottakat közvetlenül a német  nagykövetségnél január 17-én elkövetett öngyilkos merénylet után  fogták el. A robbantásban öten haltak meg, köztük egy amerikai katona.

Anszári közölte, hogy a felgöngyölített csoport a tálib  Hakkani-hálózathoz és a Harakat ul-Mudzsahidin pakisztáni iszlamista fegyveres szervezethez tartozik, amely Pakisztáni északnyugati részén, az Afganisztánnal határos törzsi területeken működik. "Ezt a csoportot Pakisztánban képezték ki, és onnan pénzelték" - toldotta meg.

Az elfogott iszlamistákat gyanúsítják az amerikai nagykövetség előtt november 27-én végrehajtott, négy polgári személy életét követelő öngyilkos merénylet és további négy hasonló támadás megszervezésével is az afgán fővárosban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.