Eltemették Karzai elnök fivérét

A gyászszertartást, amelyen részt vett az afgán elnök is, szigorú biztonsági intézkedések kísérték; afgán és amerikai katonákat vezényeltek Kandahárba.

Eltemették szerdán Afganisztánban Hamid Karzai elnök fivérét, akit előző nap lőtt le egyik testőre.

A gyászszertartást, amelyen részt vett az afgán elnök is, szigorú biztonsági intézkedések kísérték
Afghan President Hamid Karzai looks down at the grave of his brother Ahmad Wali Karzai during his burial ceremony in Kandahar province July 13, 2011. Afghan President Hamid Karzai wept and kissed his dead brother's face as thousands of mourners gathered on Wednesday for the burial of Ahmad Wali Karzai, whose assassination a day earlier has left a power vacuum in Afghanistan's volatile south. REUTERS/Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS SOCIETY IMAGES OF THE DAY CIVIL UNREST)

A biztonsági erők körülzárták a néhai Ahmed Váli Karzai rezidenciáját, a levegőben helikopterek köröztek.

Rövid ceremónia után a holttestet a Karzai család ősi falujába, a Kandahár központjától 20 kilométernyire délre lévő Karzba szállították, és a családi kriptában helyezték végső nyugalomra.

Ahmed Váli Karzait, a vagyona és kapcsolatai miatt Dél-Afganisztán egyik legbefolyásosabbnak tartott emberét egyik testőre lőtte le kedd reggel. A gyilkosság okairól ellentmondásos információk keringenek. A tettes, Zardar Mohammed hét éve állt a család szolgálatában. Állítólag kedd reggel bement Ahmed Váli Karzai irodájába, átnyújtott egy iratot aláírásra, és amikor a kandahári tartományi elöljáró a lap fölé hajolt, pisztolyából több lövést adott le rá. A politikust a fején és a mellkasán érték a lövések, azonnal meghalt. Zardar Mohammedet az elnök féltestvérének többi testőre néhány perccel a gyilkosság után lelőtte.

A kormányellenes radikális iszlamista tálib lázadók azt állítják, ők szervezték be a testőrt. Az elmúlt néhány hónapban több olyan merényletet is elkövettek, amelyhez bennfenteseket használtak föl. Így ölték meg a kandahári rendőrfőnököt, vagy Észak-Afganisztánban Kunduz tartomány kormányzóját és az egész északi országrészért felelős rendőrparancsnokot.

Széles körben elterjedt Ahmed Váli Karzairól, hogy vagyona egy részét kábítószer-kereskedelemből szerezte. Amerikai tisztségviselők megerősítették, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az elmúlt nem egészen tíz évben több millió dollárt fizetett Ahmed Váli Karzainak azért a segítségért, amelyet a tartományi elöljáró nyújtott az amerikai titkosszolgálatnak és a különleges erőknek többek között a magánhadserege révén.

Elemezők szerint Karzai elnök fivérének halála Abdul Razzik tábornokot, Kandahár tartomány jelenlegi rendőrfőnökét hozhatja helyzetbe. Az írástudatlan Razzik korábban a határőrségnél töltött be vezető pozíciót, hírek szerint ő is pluszjövedelemre tett szert kábítószer-csempészésből és védelmi pénzek szedéséből.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.