Afganisztánban betiltották a műtrágyát

Afganisztánban az államfő pénteken betiltotta annak a műtrágyának a használatát, amiből robbanószert is előállíthatnak; az erről szóló rendelkezés egy hónapot ad a gazdálkodóknak készleteik beszolgáltatására.

A jogszabály megtiltja az ammónium-nitrát használatát, gyártását, tárolását és eladását. A döntést azt követően hozták meg, hogy egy vizsgálat kiderítette: a lázadók ezt a vegyszert használják pokolgépeik előállításához.

A NATO-erők, miközben elkobozzák az ilyen készleteket, azt ajánlják a farmereknek, hogy karbamid-nitrát tartalmú műtrágyát használjanak.

A kabuli kormány azt is elrendelte, hogy a rendőrök, a határ- és pénzügyőrök kapjanak kiképzést a vegyi anyag felderítésére. A kormány már tavaly szeptemberben engedélyezte az amerikai és a szövetséges erőknek, hogy elkobozzák az ammónium-nitrátot. A csapatok a lefoglalt nagy mennyiségű műtrágyáért jelentős kártérítést fizettek a tulajdonosoknak.

Januárban a NATO- és afgán erők egy teherautón tíz tonna gyanús műtrágyát találtak a dél-afganisztáni Kandahár tartományban.

Brit járőrkatona az afganisztáni Hilmend tartomány egyik mákföldjén
An Afghan man watches a British soldier walking past a poppy field while on foot patrol in Musa Qala, Helmand province. March 27, 2009.REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN CONFLICT SOCIETY MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.