Afganisztán: Washington tanul a szovjet példából

Oroszország támogatja Barack Obama elnök Afganisztán-stratégiáját, Moszkva igen pozitívan lép fel az Észak-Afganisztánban kritikus logisztikai támogatásban, és Nyikolaj Makarov tábornok, orosz vezérkari főnök a 80-as évek szovjet tapasztalatait is megosztja amerikai kollégájával - hangzott el Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének washingtoni sajtóbeszélgetésén, amelyre külföldi tudósítókat hívtak meg.

Mullen azt is elárulta: az oroszok még a stratégia múlt keddi bejelentése előtt "képbe helyezték" Washingtonból.

A közel 7 ezres új NATO-felajánlás kapcsán Amerika első számú katonája elmondta: a tervezésnél a szövetség 5-7 ezres csapatbővítésével, a kint lévő erőket is beszámolva pedig az 1:2-es aránnyal számoltak, azaz minden egy atlanti katonára két amerikai jusson.

Az egyes tagországok - illetve általában, a 44 tagú nemzetközi koalíció - erőfeszítéseit méltatva Mullen megjegyezte: fontos, hogy minden ország a saját ütemtervéhez igazodva tehessen felajánlást.

Az afganisztáni csapakivonás kezdetét, az Obama által bejelentett 2011 júliusát Washingtonban hangsúlyozottan nem az amerikai búcsú dátumaként, hanem olyan időpontként kezelik, hogy a kiküldött erők akkor tetőznek. Ahogy Mullen most utalt rá, az e nyáron Helmand tartományba vezényelt tengerészgyalogosok akkor lesznek kint két éve, és megkezdődik a biztonsági műveleti feladatok átadása az afgánoknak.

A harci helyzetet 2010-ben lehet megfordítani az amerikai vezérkari főnökök főnöke szerint, aki - mostanában szinte minden, e témában megszólaló itteni tisztségviselő kötelező kűrjeként - utalt a kabuli Karzai-kormány elmaradásaira is. Mint mondta, jövő októberre 134 ezerre kívánják növelni az afgán hadsereg jelenleg mintegy 90-100 ezres létszámát, és fizetésemeléssel is próbálják a lemorzsolódást csökkenteni. Törekszenek a különösen a rendőrségnél elharapódzott korrupció megfékezésére. Végső soron Stanley McChrystal, az afganisztáni amerikai parancsnok terve 400 ezerre emelné az afgán fegyveresek együttes létszámát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.