Afganisztán: hittérítés fegyvertűzben

Az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatok katonái közül sokan keresztény fundamentalista felekezetek tagjai. A zürichi székhelyű biztonságpolitikai portál szerint az afgánok körében a kereszténységet népszerűsítő katonák hátráltathatja a hadsereget a helyiek bizalmának és támogatásának megnyerésében.

Az ISN Security Watch felidézi az al-Dzsazíra televízióban május elején bemutatott felvételt, amelyben Gary Hensley alezredes, a légierő bagrami bázisának vezető lelkésze bibliaórát tart a katonáknak, ahol egyebek között azt magyarázza el nekik, milyen módszerekkel lehet keresztény hitre téríteni a többségében muszlim afgánokat.

Amikor az egyik katona megkérdezi, hogy nem ütközik-e a szabályzatba a térítés, a keresztény fundamentalista felekezethez tartozó lelkész azt válaszolja, hogy semmi sem tiltja, hogy a katonák ajándékokat adjanak a helyeiknek. A felvételen pastu és dari nyelvű Bibliák is láthatók.

A Pentagon szerint az al-Dzsazíra szándékosan félreértelmezte a történteket, hogy Amerika-ellenes hangulatot keltsen, és emlékeztetett rá, hogy az amerikai hadsereg szabályzata értelmében a katonák számára tilos a térítés. Egyúttal közölte, hogy a felvételen látható Bibliákat elkobozta és megsemmisítette.

Hasonló esetek már korábban is történtek - emlékeztet az ISN Security Watch. Tavaly kiderült, hogy szintén fundamentalista keresztény felekezetekhez tartozó amerikai katonák önszorgalomból bibliai idézeteket tartalmazó emlékérméket osztogattak az afgán polgároknak.

A zürichi biztonságpolitikai portál szerint nem lehet pontosan felbecsülni, hogy az Afganisztánban harcoló amerikai katonák közül hányan tagjai keresztény fundamentalista felekezeteknek. Az viszont biztosra vehető, hogy a kereszténységet terjesztő amerikai katonák nem segítik a muszlim lakosság bizalmának megnyerésében - a helyik közül sokan már most is úgy vélik, hogy az Egyesült Államok valójában kereszteshadjáratot folytat az országban.

 

Teljes cikk: globusz.net

Járőrt figyelő kislány az afganisztáni Kandahár tartományban
Járőrt figyelő kislány az afganisztáni Kandahár tartományban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.