Afganisztán: fokozódik a tálib nyomás

Hat öngyilkos merénylettel kezdtek fegyveres összetűzést a lázadók Afganisztán déli, Uruzgán tartományának fővárosában, Tirin Kotban. A harcok legalább 22 életet követeltek, a legtöbben civilek, negyvenen megsérültek.

Az egyik bomba a tartomány kormányzójának hivataljánál, a másik a helyi hadúr által vezetett biztonsági cég épületénél robbant fel– írta a BBC. A tálibok célba vették a helyi rendőrkapitányságot is. A fegyveres összecsapás ezután az kormányzói hivatal és az ahhoz közeli piacon folytatódott, majd átterjedt a helyi rádió- és tévéállomás épületeire is.

Az afgán lázadók hagyományosan aktívabbak a nyári időszakban. Kivételesen harciasak a mostani időszakban, amikor a NATO országszerte megkezdte a felelősségek átadását az afgán biztonsági erőknek, hogy 2014-re ki tudjon vonulni. Uruzgan nem tartozik azon hét tartomány és város közé, ahol első körben veszik át a felügyeletet az afgánok.

A csütörtöki támadás a legtöbb áldozatot követelő akció az elmúlt fél évben Afganisztán déli részén, amely a tálib ellenállás melegágya. Uruzgán korábbi kormányzójával nemrég végeztek a tálibok: a befolyásos politikust kabuli otthonában lőtték le.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy amerikai katonai bíróság Kentuckyban Derrick Miller őrmestert – jelentette az amerikai AP hírügynökség. A bíróság szerint Miller előre megfontolt szándékkal gyilkolta meg tavaly szeptemberben Atta Mohammedet Afganisztán észak-keleti részén, akit kikérdezésre állított meg egy ellenőrzőpontnál.

Az őrmester szerint tette önvédelem volt, mert az afgán férfi Miller fegyveréért nyúlt. Ezzel szemben egy szemtanú azt vallotta, hogy hallotta, amint Miller halálosan megfenyegeti az afgánt, ha nem mond igazat. Atta a hátán feküdt, amikor az őrmester közelről fejbe lőtte. A 27 éves Miller az amerikai nemzeti gárda tagja. (Reuters/BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.