Afganisztán-konferencia: Washington és Teherán "kölcsönös üdvözlete"

Washington abban érdekelt, hogy az afganisztáni konfliktust a térség összes országának együttműködése révén oldják meg - mondta Hillary Clinton az Afganisztánnak szentelt keddi hágai nemzetközi konferencián.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter üdvözölte, hogy Irán képviselője megjelent az Afganisztánnak szentelt keddi hágai nemzetközi konferencián,  Mohammad Mehdi Akonzadeh iráni külügyminiszter-helyettes pedig beszédében méltatta az államok közös rendezési erőfeszítését, ami a tanácskozás megszervezésében is megnyilvánult.

Clinton felszólalásában megerősítette: Washington abban érdekelt, hogy az afganisztáni konfliktust a térség összes országának együttműködése révén oldják meg.

Az Egyesült Államok szerint - tette hozzá - nem elég csupán a katonai fellépés: tartós eredményeket csak a "polgári építkezéssel"  és a diplomáciával együttesen lehet elérni.

Akonzadeh arról biztosította a résztvevőket, hogy Irán kész támogatni Afganisztán újjáépítését, valamint az afganisztáni eredetű kábítószerrel való kereskedés elleni küzdelmet.

Teherán szerint - tette hozzá - a külföldi csapatok nem képesek stabilizálni az afganisztáni helyzetet, és a katonák létszámának betervezett növelése sem bizonyul majd hatékonynak.

Név nélkül nyilatkozó NATO-forrás korábban azt mondta, hogy az Afganisztánban előállított kábítószer mintegy 30 százaléka Iránon át jut el a nemzetközi piacra.

Afganisztánban
Afganisztánban "polgári építkezésre" is szükség van- mondta Clinton 2009. március 30-án Hágában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.