Afgán rendőr ölt meg négy NATO-katonát

A háború alatt ez az első év, hogy több mint ötven külföldi katona veszti életét a hasonló, green-on-blue nevű támadásokban.

Az NATO-erők négy katonája meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor egy afgán rendőr ellenük fordította a fegyverét Mezanban, a pakisztáni határ mellett fekvő Zabul tartományban – jelentette be vaárnap Dzselani Farahi helyettes rendőrfőnök. A gyilkos kiváló dramaturgai érzékkel, egy éppen tálib támadás alatt lévő ellenőrzőponton végzett áldozataival, akik több társukkal együtt felmentő erőként érkeztek a helyszínre. Jamie Graybeal NATO-szóvvő szerint vizsgálat próbálja meg kideríteni, egy vagy több afgán rendőr nyitott tüzet a katonákra, de az biztos, hogy a tűzharcban egy afgán rendőr meghalt, a gyilkosnak viszont sikerült elmenekülnie. Hogy az elesett, illetve a megsérült NATO-katonák milyen nemzetiségűek, az egyelőre nem ismert; Zabul tartományban főleg amerikai egységek szolgálnak.

Idén a NATO afganisztáni missziójának, az ISAF-nak már 51 katonája esett el bajtársi – úgynevezett green-on-blue – támadásokban. Szombaton egy afgán rendőregyenruhába bújt férfi Helmand tartományban ölt meg két brit katonát, amivel 430-ra nőtt az afganisztáni háború tíz éve alatt elesett brit katonák száma. Green-on-blue támadásból egyre több van azóta, hogy februárban kiderült, hogy a bagrami támaszponton az amerikaiak elégették az iszlám szent könyvének, a Koránnak a példányait és más vallási szövegeket is. 2012 az első év, hogy a hasonló akciók halálos áldozatainak a száma 50 fölé emelkedik.

Szeptember elején az amerikai erők egy hónapra felfüggesztették az afgán rendőrújoncok kiképzését a green-on-blue támadások miatt, félve, hogy az újoncok közé tálibok vagy velük szimpatizáló felkelők szivárogtak be. A Washington Post úgy értesült, hogy az intézkedés nem csak a rendőrökre, hanem a katonákra is – összesen 27 ezer afgán újoncra – vonatkozik: a kiképzés szüneteltetése alatt megpróbálják kiszűrni közülük a szélsőségeseket. A NATO kivonulási stratégiájának egyik sarokköve, hogy 2014-re sikerüljön afgán rendőrökre és az afgán hadseregre bízni a biztonsági feladatok ellátását. Külföldi katona harctérre ezután elvileg már nem is menne, a maradókat kiképzésőnek és tanácsadónak szerződtetik újra.

Eközben egyre több információ lát napvilágot a Camp Bastion támaszpont elleni szombati támadásról, amelyet állításuk szernt a tálibok bosszúból indítottak az iszlámot és Mohamedet gyalázó film miatt. A támaszpontra 15 állig felfegyverzett, kitűnően kiképzett lázadó hatolt be amerikai katonai egyenruhában, miután sikerült átjutniuk a biztonsági kerítésen. A tálibok hat AV-8B Harrier vadászgépet elpusztítottak el, kettőt pedig megrongáltak, mire a kialakuló tűzharcban egy kivételével mindannyiukkal végeztek. Az incidensnek a szövetségesek részéről két amerikai tengerészgyalogos volt a halálos áldozata, kilencen pedig megsérültek.

Azt a NATO is elismeri, hogy a tálibok nagy fegyvertényt követtek el a támadással, és a fő kérdés az, egyáltalán hogyan sikerült a bejutniuk Afganisztán egyik legjobban erődített támaszpontjára – és nem mellesleg az egyik legforgalmasabb repülőterére is. Camp Bastion Helmand tartományban, a sivatag közepén fekszik, ahonnan kilométerekre be lehet látni a környező vidéket, a reptérre pedig az amerikaiakon és a briteken kívül észt és dán katonák, illetve biztonsági csúcstechnológia is vigyáz. Amikor a tálibok támadtak, a támaszponton volt egyébként Harry herceg is. II. Erzsébet brit királynő unokája egy Apache helikoptert vezet Afganisztánban: harminc éve, a falklandi háború óta az első, aki éles bevetésekre is küldenek az uralkodó családból. A tálib akció után a NATO sietve jelentette be, hogy Harry élete egy pillanatig sem volt veszélyben a tűzharc miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.