Amerikai katona rendezett vérfürdőt egy afgán faluban

Tizenhat civilt ölt meg egy amerikai katona Kandahárban. Az eset minden bizonnyal további feszültségeket okoz a Korán-égetés miatt most egyébként is rossz amerikai-afgán viszonyban.

Kilenc gyermek és három nő is áldozatául estek annak az amerikai katonának, aki Kandahár tartományban elhagyva bázisát eddig ismeretlen okból két faluban több házba berontott és tizenhat ember életét kioltotta. A tettes – akinek nevét eddig nem hozták nyilvánosságra – a vérfürdő után visszatért a támaszpontra és feladta magát. Az ügyet az amerikai és az afgán hatóságok közösen igyekeznek felderíteni. A BBC értesülései szerint elképzelhető, hogy a törzsőrmester akciója mögött idegösszeomlás áll. Kandahár tartomány a tálib lázadók egyik hátországának tekinthető, amely az elmúlt években a radikális tálibok és a nemzetközi erők közötti kemény harcok színtere volt.

Egy afgán férfi őrzi legyilkolt hozzátartozóit Kandahárban, ahol egy amerikai katona rendezett vérfürdőt 16 civilt gyilkolva le álmukban
An elderly Afghan man sits next to the covered bodies of people who were killed by coalition forces in Kandahar province, March 11, 2012. Coalition forces killed 15 civilians in a shooting spree in Afghanistan's southern Kandahar province on Sunday, the defence ministry said, in an incident likely to deepen the growing divide between Washington and Kabul. REUTERS/ Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS)

A tragédia tovább súlyosbítja a NATO-vezette afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) és Kabul egyébként is válsággal teli viszonyát, amelyet februárban a bagrami bázison amerikai katonák által végrehajtott Korán-égetés is mérgezett. (A vallási könyvekben amerikai katonai illetékesek szerint a foglyok titkos információkat küldözgettek egymásnak.) A kitudódott könyvégetés zavargásokhoz, néhány nap alatt harminc ember, köztük hat amerikai katona halálához vezetett. A feszültségen nem enyhít az sem, hogy 2014-re minden külföldi katona elhagyja a közép-ázsiai országot és az ISAF a fennhatóságot fokozatosan átadja a helyi hatóságoknak. (Pénteken például megegyezés született az amerikai által felügyelt afganisztáni börtönök átadásának menetrendjéről.)

Az afgán védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy a civilek elleni vasárnap hajnali ámokfutást NATO-katonák egy csoportja hajtotta végre, ám Washington közölte: abban kizárólag egy tiszthelyettes volt érintett. (Szemtanúk a Reutersnak is arról számoltak be, hogy több katona járt az éjszaka a területen.) A Fehér Ház részvétét fejezte ki a történtek miatt.

Hamid Karzai afgán elnök magyarázatot követelt a gyilkosságokra a NATO-tól – írta a Reuters. Karzai ugyanakkor közölte: továbbra is azon dolgoznak, hogy a következő hónapokban stratégiai együttműködési megállapodás szülessen az Egyesült Államokkal. – Nem tudni, mi vezethetett a kegyetlen tetthez, de az semmilyen kapcsolatban nem áll az ISAF egyetlen akciójával sem – igyekezett elejét venni a várható megtorló támadásoknak az ISAF helyettes vezetője, Adrian Bradshaw brit altábornagy A szövetséges erőket vezető John Allen, négycsillagos amerikai tábornok mielőbbi megbeszélést sürgetett Karzaival a helyzet tisztázására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.