Savval fújta le volt kérője az afgán lányt és családját

A 18 éves lányt apja nem akarta hozzáadni a sokkal idősebb férfihoz, a kikosarazott kérő azonban visszament és savval fújta le a szülőket és három lányukat. Afganisztánban egyre több az ilyen támadás.

Volt kérője és annak bandája fújta le savval egy afganisztáni lányt és annak családját, miután a lány apja visszautasította a házassági ajánlatot. Az észak-afgán Kunduz településén történt eset szemtanúk szerint azzal kezdődött, hogy a banda betört a család házába, ahol először leütötték az apát, majd őt, feleségét és három lányukat is arcon fújták a maró savval. Az apa és legidősebb lánya súlyos, életveszélyes állapotban vannak, a feleség és másik két lányuk viszont túl vannak az életveszélyen, írja a BBC.

A támadás egyik áldozata: a nő arra vár, hogy orvosai megvizsgálják
An Afghan woman receives treatment at a hospital after her family was attacked with acid at her home by unknown gunmen in Kunduz November 30, 2011. The motive behind the attack was that the parents refused to wed their eldest daughter to a local warlord, local police reported. REUTERS/ Whadat (AFGHANISTAN - Tags: CRIME LAW)

A szerdán történt incidens egyébként nem szokatlan Afganisztánban, ahol a bőrt teljesen lemaró savat sokszor használják fegyverként is, leginkább a nők ellen.

A mostani esetben a BBC tudósítója szerint a családapától legidősebb lánya kezét kérte meg egy helyi fegyveres csoport egyik tagja, ám a férfi visszautasította az ajánlatot, mivel a kérő sokkal idősebb volt, mint épp 18 éves lánya. A bosszúszomjas férfi ezért rontott rá hirtelen a családra.

– Ez az ember, aki elkövette ezt, egyszerű bűnöző, nem más – mondta a család egyik tagja. Nem látom okát, mért ne utasíthattuk volna vissza az ajánlatát. Egyszerűen szörnyűség, amit tett, a rendőrségnek pedig le kell tartóztatnia őt.

A férfi csapata, a magukat Arbakisnak hívó fegyveres banda számláján egyébként már több súlyos bűncselekmény is szerepel, a nemi erőszaktól a kínzásig. Az emberek többsége azt gondolja, a rendőrség mégsem fogja letartóztatni őket, mivel harcoltak a tálibok ellen, és egyébként is jelentős fegyveres erőt képviselnek. A rendőrség eközben azt állítja, a városkában nincsenek is Arbakis-tagok.

Afganisztánban senki sem tagadja, hogy egyre nagyobb problémát jelentenek a hasonló támadások. A konzervatív, tálib befolyás alatt álló déli és keleti országrészben főleg az iskolás lányok ellen használják ezt a módját a "fegyelmezésnek", de januárban az idős afgán újságíró, Abdul Razaq Mamon sem menekült előle, mikor Kabulban őt is savtámdás érte kezein és arcán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.