Adtak a klímának egy pofont

A cancúni klímacsúcson született „megállapodás" legfőbb érdeme, hogy a felek nem borították egymásra az asztalt, és megegyeztek a további tárgyalások szükségességéről, illetve kereteiről. Ez azonban vajmi kevés egy olyan folyamat (a globális felmelegedés) esetében, amely a pesszimista forgatókönyvek szerint akár néhány éven belül túlnőhet az emberi eszközökkel még befolyásolható léptéken.

Az úgynevezett megállapodás arról szól, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-ig világszerte jelentősen csökkenteni kell (viszont nincs benne szó a csökkentés konkrét mértékéről) - ez pedig még a mostanáig érvényes Kiotói Jegyzőkönyvhöz képest is visszalépés.

Tartalmazza továbbá a kompromisszumnak is csak jóindulattal minősíthető dokumentum, hogy a felek létrehoznak majd (talán jövőre, Durban-ben) egy olyan keretegyezményt, amelyhez mind a 194 állam csatlakozik, és amely tartalmazza többek között az Egyesült Államok, valamint a fejlődők vállalásait is.

Ennek az álításnak azonban - kibontva - több szépséghibája is van. Az amerikai törvényhozásban megerősödtek a klímaszeptikusok (vagyis ott érdemi kibocsátás-korlátozásról aligha lesz szó a közeljövőben), a fejlődők vállalásai pedig pontosan akkorák lesznek, amekkorát a fejlett világ finanszírozni hajlandó - ez a globális pénzügyi válság(ok) időszakában nem ígér túl sokat. Ráadásul a legnagyobb kibocsátóvá előlépő Kína, India és Oroszország részéről még csak ígéretek sem hangzottak el a szennyezés csökkentésére.

Ami a majdani új klímaegyezményt illeti, abban az aláírók vállalnák, hogy 2 Celsius fokban maximálnák a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest (ez nem nagy újdonság - az előrejelzések szerint itt van a visszafordíthatóság határa: 2 fok felett a folyamat öngerjesztő módon, gyorsuló ütemben, befolyásolhatatlanul halad tovább).

Ehhez azonban a tudomány jelelegi állása szerint 2050-ig jelentős, legalább 50 százalékos kibocsátáscsökkentés kellene, amire nincs kilátás (kivéve, ha időközben bekövetkezik egy drasztikus olajár-emelkedés, aminek viszont más területeken lehetnek beláthatatlan következményei).

A jelenlegi trendek - beleértve a klíma „tehetetlenségét", vagyis azt, hogy egy ma végrehajtott széndioxid-fogyókúra hatásai évtizedek múlva mutatkoznak meg - ráadásul nem 2, hanem 3-5 fokos globális felmelegedést vetítenek előre, ami már jócskán a befolyásolhatatlan tartományban van.

Még Kiotótól is elmarad a cancúni megállapodás, amelynek mexikói színterén tüntettek a képen látható kanadai aktivisták
Canadian citizens demonstrate at the venue of climate change talks in Cancun December 10, 2010. A deadlock on whether or not to preserve Kyoto after 2012 has hobbled the two-week meeting in Mexico, and countries will have to agree to defer the issue if they are to unlock other deals on climate aid and protection of rainforests. REUTERS/Gerardo Garcia (MEXICO - Tags: ENVIRONMENT POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.