Adrian Nastase a szocdemek „szoknyája alatt”?

Adrian Nastase volt SZDP-elnököt csúszópénz elfogadásával és megvesztegetéssel is gyanúsítják. A főügyész a jelenlegi parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri, a szocdemek azonban egyelőre megmentették. A tét óriási: ha Nastase megússza bíróság elé állítás nélkül, akár Traian Basescu kihívója is lehet a novemberi választásokon.

Egyesek azt gondolták Bukarestben, hogy ha a két korábban kibékíthetetlennek tűnő ellenfél, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és az államfő által preferált Demokrata-Liberális Párt (D-LP) koalícióra lépett, a háttérből Traian Basescu által irányított, és főképp a politikai ellenfelek ellen irányuló „korrupcióellenes harc” is véget ér.

Csakhogy ez nem következett be, a főügyész például ismét arra kérte a képviselőházat, hogy Adrian Nastase volt SZDP-elnök, 2000-2004 közti miniszterelnök és jelenlegi parlamenti képviselő mentelmi jogát függessze fel, hogy beindulhasson a politikus ellen két bűnügyi eljárás.

Nastasét azzal gyanúsítják, hogy kormányfősége idején az építkezési hatóság vezetőjétől mintegy 800 ezer eurónyi csúszópénzt fogadott el, hogy cserében megtartsa az illetőt hivatalában. A gyanú szerint Nastase a pénz jelentős részét a bukaresti Zambaccian utcában építtetett házába fektette be.

Másik ügyben a volt kormányfőt azzal gyanúsítják, hogy éppen a pénzmosások után szimatoló hivatal vezetőjét vesztegette meg, akit arra kívánt rávenni, hogy a felesége bankszámlájára befizetett 400 ezer eurós összeg ügyében indított vizsgálatot zárja le. Később Nastase és neje azt állították, hogy a pénz az asszony nagynénjétől származott, a román sajtó egyik legismertebb hősétől, a 90 éves korában sikeres ingatlanspekulánssá előlépő Tamara nénitől.

A mentelmi jog felfüggesztéséről a héten tárgyalt a bukaresti képviselőház jogügyi bizottsága. Az ülésről a liberális és RMDSZ-es ellenzéki tagok kivonultak, így az SZDP és a D-LP egyenlő számú képviselői – koalíciós partneri minőségüket elfeledve – ismét ősellenségként eshettek egymásnak. Végül, az olasz nemzeti kisebbség képviselőjének voksával, a testület elutasította a főügyészi kérést, és azt javasolta az ügyben majd dönteni illetékes képviselőházi plénumnak, hogy utasítsa el a mentelmi jog felfüggesztését célzó kérelmet.

A szocdemek a bizottsági ülésen azzal érveltek, hogy a főügyész által átküldött aktacsomóban semmilyen újabb bizonyíték nincs, hogy ezt a dossziét a képviselőház már tavaly ősszel egyszer elutasította, s hogy a legfelsőbb bíróság az ügyészek által összegyűjtött bizonyítékokat – eljárási okokból – semmisnek nyilvánította.

A bukaresti sajtó szerint Adrian Nastase „pártjának szoknyája alá bújt”. A szocdemek, az RMDSZ és a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal (NLP) újra összefogva megmentették az SZDP vezető politikusát a bűnügyi eljárástól.

A végső szót azonban a képviselőház plénumának kell majd kimondania, erre várhatóan még ebben a hónapban sor kerül, de a szavazás kimenetelét megjósolni szinte lehetetlen. A tét óriási: ha Nastase megússza bíróság elé állítás nélkül, akár Basescu kihívója is lehet a novemberben esedékes államelnök-választáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.