Adót emelnének a Zöldek

A párt a szociáldemokratákkal való kormányzás mellett tettek hitet szombaton Berlinben. „Alternatívát akarunk nyújtani” – üzenték, arra utalva, hogy le akarják váltani a jelenleg kormányzó kereszténydemokratákat, és nem mérlegelik annak a lehetőségét, hogy velük alkossanak szövetséget a szeptemberi választások után.

A Zöldek nagy ünneplésben részesítették magukat, amikor elfogadták a választási programot. Ebben magasabb adókat követelnek: a legfelső adókulcsot a jelenlegi 42 százalékról 45-re emelnék, és már az évi 60 ezer eurónál többet keresőket sújtani, a 80 ezer euró fölött keresők pedig már 49 százalékot hagynának az adóhivatalnál. . „ Mi adókat akarunk emelünk, de ezt még a választások előtt megmondjuk” – szögezték le, így is hangoztatva, hogy ők nem akarják félrevezetni a választókat. Az igazságosabb közteherviselés, a magasabb jövedelműek fokozottabb adóztatása lehet a jelenlegi kormánykoalíció (CDU/CSU-FDP) illetve az ellenzéki SPD-Zöld szövetség közti vetélkedés legfőbb kampánytémája. (A gazdagadót egyébként még a Gerhard  Schröder vezette szocdem-zöld koalíció törölte el.)

A Zöldek választási programjának legvitatottabb pontja a németországi belső elhárítás teljes átalakítása, az úgynevezett alkotmányvédelem feloszlatása. Szerintük az itt dolgozó ügynökök többet ártanak, mint használnak : a merényleteivel tíz halálos áldozatot követelő Nemzetiszocialista Underground (NSU) felgöngyölítésében is kudarcot vallottak, és gyakran nehéz kideríteni, hogy a beépített emberek valójában melyik oldalon állnak. A zöldek a jövőben a belbiztonság helyett inkább erősebb demokratikus intézményeket szeretnének. Ám a szociáldemokraták azonnal jelezték, nem értenek egyet, a szervezet feloszlatását túlzásnak, de reformját ők is fontosnak tartják.

A Spiegel ezt úgy értékeli, hogy a zöldek mindent egy lapra tettek fel, ám mindez kockázatos: az SPD gyengélkedik, kancellárjelöltje Peer Steinbrück megosztó személyiség, egyáltalán nem biztos tehát, hogy a zöldekkel együtt le tudják váltani a CDU-t. A kereszténydemokraták sem elsöprően népszerűek, de Angela Merkel kancellár megítélése magasan veri összes riválisáét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.