Házkutatást tartottak német focivezetőknél

Adóelkerüléssel gyanúsítják a német hatóságok a nemzeti labdarúgó-szövetséget, a DFB-et, amelynek frankfurti székházát rendőrök szállták meg. Az ügy a 2006-os világbajnoksággal függ össze.

A szövetség jelenlegi elnöke, Wolfgang Niersbach és elődje, Theo Zwanziger lakásán is házkutatást tartottak – jelentette a BBC a Bild német lapra hivatkozva. Az AFP szerint Horst Schmidt volt főtitkár otthonában is rendőrök jártak.

Az eljáráshoz azok a jelentések szolgáltattak alapot, amelyek szerint annak idején egy 6,7 millió eurós titkos alapot hoztak létre, hogy szavazatok megvásárlásával biztosítsák Németország számára a vébérendezés jogát.

A DFB még a múlt hónapban tagadta ezeket a vádakat. Niersbach állítása szerint a pénzt azért utalták át a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), hogy attól még nagyobb anyagi támogatást kapjanak, Zwanziger viszont a Der Spiegel hírmagazinnak nyilatkozva hazugsággal vádolta meg az utódját, mondván: „világos, hogy a kenőpénzalap létezett".

A Der Spiegel októberi írása szerint Robert Louis-Dreyfus, az Adidas akkori, azóta elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt a német pályázati bizottságnak, hogy azon voksokat vegyenek 2006-os vébé házigazda országáról döntő, 2000-ben megtartott FIFA-választáson, amelyen Németország végül egyetlen szavazattal győzött Dél-Afrika előtt. A kölcsönt aztán 2005-ben a DFB a FIFA-n keresztül fizette vissza az üzletembernek.

A német hatóságok most ez utóbbi tranzakcióval kapcsolatban vizsgálódnak. A pénzt ugyanis működési költségként könyvelték el a német szövetség vezetői, amivel több adó megfizetésért is elkerülték.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.