Adnak még egy esélyt Tőkésnek

Október 11-re halasztotta a döntést Tőkés László ügyében a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága. Mircea Geoana, a testület tagja az ülés után elmondta: a bíróság egyhangúlag a halasztás mellett döntött, mivel a szabályzat megköveteli a bepanaszolt személy jelenlétét.

– Úgy határoztunk, újabb esélyt adunk Tőkés úrnak, hogy a rend tagjaként megjelenjen a társai előtt. Úgy volna tisztességes és korrekt. Ha október 11-én 12.00 órakor nem lesz jelen, a bíróság távollétében kezdi meg az érdemi tárgyalást – fűzte hozzá Geoana.

Tőkés Kincses Előd ügyvédet bízta meg, hogy képviselje a csütörtöki tárgyaláson, a becsületbíróság azonban a jogi képviselőt nem hallgatta meg. – Még azt sem mondhattam el, hogy az ügyvédi törvény értelmében egyértelműen jogosult vagyok Tőkés képviseletére – tájékoztatott Kincses. Hangsúlyozta, a becsületbíróság szabályzata meglehetősen hiányos, de semmiképpen nem írhatja felül a törvényt. Az ügyvédi törvény értelmében ugyanis bármilyen hatóság, intézmény vagy magánszemély előtt ügyvéd képviselheti a fizikai és jogi személyek legitim jogait és érdekeit. – Ez a védelemhez való jog súlyos megsértése, ezért az országos ügyvédi kamarához is fogok fordulni – mondta lapunknak Kincses. Majd megjegyezte: a becsületbíróságot leszámítva mindenki tisztában van vele, hogy „csak a nászéjszakára nem küldhet az ember képviselőt”.

Tőkés kitüntetésének a visszavonását nyolc kormánypárti politikus kérte. Azzal vádolják, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, amikor azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. A panasz benyújtása után megválasztott becsületbíróság hét tagjának többsége is kormánypárti politikus. Köztük van Tőkés két feljelentője is, ami Kincses Előd szerint nyilvánvaló összeférhetetlenség. Az ügyvéd emellett úgy véli, a becsületbíróság egésze szabálytalan, hiszen a választásokon a rend tagjainak kevesebb mint ötöde vett részt.

– Arról sem tudtam meggyőződni, hogy értesítették valamennyi tagot. A csúcs az, hogy 1989-ben a korabeli igazságügyi miniszter, Maria Bobu engedélyével képviselhettem Tőkést a temesvári fellebbviteli tárgyaláson. Ma ezt megakadályozták – tette hozzá az ügyvéd. Kincses a becsületbíróság helyett a Román Akadémia nagyterme előtt összegyűlt román újságírók előtt fejtette ki, hogy védence meglátása szerint az „egész cirkusz” egy félrefordításra vezethető vissza: a védhatalmi szerepet a román sajtó protektorátusként fordította.

Amúgy a feljelentők azt is felróják Tőkésnek, hogy európai parlamenti képviselőként sorozatosan a „rendkívül veszélyes” területi autonómia mellett foglalt állást. Kincses emlékeztetett: a területi autonómia nem Tőkés László fixa ideája, hiszen 1993 óta szerepel az RMDSZ programjában. – Ez az egész a magyarság megfélemlítésére irányul, hogy ne merjen területi autonómiát követelni – összegezte lapunknak az ügyvéd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.