Adhatnak vért az amerikai melegek

De csak ha előtte egy éven át nem feküdtek le senkivel.

Jelentkezhetnek véradásra ezután a melegek és a biszexuálisok is az Egyesült Államokban – döntött az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA). Azok a melegek és biszexuálisok, akik az elmúlt 12 hónapban szexuális kapcsolatba léptek valakivel a saját nemükből, továbbra sem adhatnak vért.

Az FDA keddi döntése egy évtizedek óta hatályban lévő tilalmat old fel, amelyet még a nyolcvanas években, az AIDS-pánik kitörése miatt léptettek életbe. A tilalom minden olyan férfit kizár a potenciális véradók köréből, aki 1977 után lefeküdt egy másik férfival, azokat pedig, akik egy évnél korábban vették igénybe prostituáltak szolgáltatásait vagy létesítettek kapcsolatot HIV-pozitív személlyel, nemre való tekintet nélkül nem engedi vért adni. Emberi jogi szervezetek évek óta érvelnek azzal, hogy a tilalom idejétmúlt és diszkriminatív. más országokban – például Nagy-Britanniában és Ausztráliában – pedig évekkel ezelőtt feloldották már.

A melegjogi szervezetek nem fogadták egyhangú tetszéssel az FDA döntését. Egyikük, a GLAAD szerint az egyéves önmegtartóztatásról szóló kitétel még mindig melegek és biszexuálisok millióit utasítja el csak a nemi identitásuk miatt. A 12 hónapos tilalom oka – írja a BBC –, hogy a HIV jelenlétét a fertőzés utáni 2-4. hétben lehet kimutatni, a hepatitisz B pedig csak néhány hónap elteltével jelenik meg a teszteken. Kanadában egyébként csak olyan meleg vagy biszexuális adhat vért, aki végig cölibált a véradás időpontja előtti öt évben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.