Áder meghívta Magyarországra Izrael elnökét

Jeruzsálem szent helyeinek, vallási és történelmi nevezetességeinek fölkeresésével kezdte meg háromnapos közel-keleti útját Áder János hétfő délután Izraelben.

Magyarországi látogatásra hívta meg Simon Peresz izraeli államfőt Áder János. A köztársasági elnök szerint kettőjük hétfői jeruzsálemi találkozójának legfontosabb hozadéka a két ország közötti tudományos együttműködés mélyítése lehet.

A magyar és az izraeli köztársasági elnök munkavacsorán vett részt egy jeruzsálemi szállodában. Áder János a találkozó után magyar újságíróknak azt mondta: a két ország kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatai az elmúlt évtizedben töretlenül fejlődtek, a tudományos együttműködést azonban ki kell teljesíteni. Ezt azzal indokolta, hogy Izrael az utóbbi tíz évben olyan fejlődést ért el, olyan tudást és tapasztalatot szerzett például a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén, amiből Magyarország is profitálhat, ez pedig mindkét fél érdeke.

Az államfő arról is tájékoztatott, hogy magyarországi látogatásra hívta Simon Pereszt, aki külügyminiszterként már járt Budapesten. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy 2008-ban Sólyom László látogatott Izraelbe, ő pedig első Európán kívüli kétoldalú tárgyalásait Jeruzsálemben folytatja le. Izraeli államfő eddig kétszer utazott Budapestre: Hájim Herzog 1991-ben, Móse Kacav pedig 2004-ben, amikor beszédet mondott a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont megnyitóján. 

A köztársasági elnök nyilatkozatában arra is kitért, hogy a Simon Peresszel folytatott megbeszélésük közvetlen, baráti hangú volt, noha először találkoztak, és nagy kettőjük között a korkülönbség: a most 89 éves izraeli politikust 1959-ben választották meg először parlamenti képviselőnek, abban az évben, amikor ő született.

A jeruzsálemi Dávid Király Hotelben tartott munkavacsorán izraeli oldalról részt vett Jaakov Niman igazságügyi miniszter is - akivel kapcsolatban Áder János megjegyezte, hogy magyar származású, szülei makóiak voltak -, magyar részről pedig mások mellett Szentgyörgyi Zoltán nagykövet és Hóvári János, a külügyi tárca globális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Áder elment a Siratófalhoz is

Áder János ezt megelőzően délután Jeruzsálem óvárosában járt, ahol a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás szent helyei is megtalálhatók. Felkereste a Siratófalat, a judaizmus szent helyét, és a Szent Sír-templomot, amely a keresztények hite szerint Jézus keresztre feszítésének, eltemetésének és feltámadásának helyén épült. Az államfő látogatást tett az osztrák (korábban osztrák-magyar) zarándokházban is.

Áder János a rendszerváltás óta - Göncz Árpád és Sólyom László után - a harmadik magyar köztársasági elnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben.

Az államfő kedden Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyal, majd beszédet mond a második világháború alatt a deportálástól magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, a száz éve született Raoul Wallenberg tiszteletére rendezendő jeruzsálemi megemlékezésen a kneszet, az izraeli parlament épületében. A köztársasági elnök ellátogat a Jad Vasem Intézetbe, a világ legnagyobb holokauszt-emlékközpontjába is. Áder János szerdán a palesztin területen fekvő ciszjordániai Betlehemben zárja háromnapos közel-keleti látogatását.

Áder János köztársasági elnök a Siratófalnál
Jeruzsálem, 2012. július 16. Áder János köztársasági elnök a Siratófalnál beír a múzeum emlékkönyvbe Jeruzsálemben, izraeli munkalátogatásának első napján. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.