Áder Portugáliában egyeztet

Menekült-, energia- és kutatási ügyek lesznek a fő témái annak a kötetlen eszmecserének, amelyet hétfőn és kedden tartanak a portugáliai Bragában kilenc európai uniós tagállam, köztük Magyarország államfőjének, Áder Jánosnak a részvételével.Az úgynevezett Arraiolos-csoport találkozója mellett a jelen lévő államfőknek kétoldalú megbeszélésekre is lehetőségük lesz.
Az első megbeszélés helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök olyan uniós vezetőknek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, vagyis a végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei, és általában nincsenek jelen az EU állam- és kormányfőinek rendszeres értekezletein. A csoport találkozóit nagyjából éves rendszerességgel rendezik meg, más-más helyszínen. Három évvel ezelőtt - Schmitt Pál akkori államfő meghívására - az elnökök Budapesten tárgyaltak. A mostani a 10. Arraiolos-találkozó.

Az idei értekezleten, amelyet ismét Portugália rendez a bragai Tibaes kolostorban, a házigazda Anibal Cavaco Silva és Áder János mellett - a tervek szerint - Sauli Niinistö finn, Bronislaw Komorowski lengyel, Andris Berzins lett, Joachim Gauck német, Heinz Fischer osztrák, Roszen Plevneliev bolgár és Toomas Hendrik Ilves észt államfő vesz részt, utóbbi kettő különmeghívottként - írja a Híradó.

A csoportos találkozó három plenáris ülésből áll, ezek egyikén az energiaellátással kapcsolatos témákat járják körbe, a másodikon a menekültügyi kérdésekkel foglalkoznak, a harmadikon pedig arról fejtik ki véleményüket, hogyan segíthetik az újítások és a kutatások még jobban a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Az utóbbi témához kapcsolódóan az államfők ellátogatnak a Bragában létrehozott nemzetközi nanotechnológiai kutatóintézetbe is. Döntések a találkozón nem várhatók. A fő témákat a hagyományok szerint a házigazda ország határozza meg.

Az Arraiolos-csoportot azért hozták létre, hogy az európai országok előtt álló aktuális kihívásokat ebben a körben is megtárgyalják. 2005-ben például az akkori elnökök közös felhívásban foglaltak állást az Európai Unió alkotmányos szerződése mellett.

A csoport első kötetlen eszmecseréjén, 2003-ban hat köztársasági elnök vett részt. Azóta a kör bővült, összesen tizenegy EU-tagország vezetőjét vonták már be a tanácskozásokba, de az egyes találkozók részvevői köre eltérő. Idén például nem lesz jelen Olaszország és Szlovénia államfője. Bronislaw Komorowski lengyel elnök a bragai találkozóról azt mondta, azokat az államfőket gyűjti össze, akik az országok közti "együttműködés és kölcsönös rokonszenv légkörét szeretnék erősíteni".

Áder Jánost a mostani látogatásra elkíséri felesége, Herczegh Anita is. A program részeként a magyar delegáció várhatóan portugáliai zarándokhelyekre is ellátogat

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.