Áder: "...akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni"

Az 1956-os lengyelországi és magyarországi események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét, a megtorlás ellenére akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni - mondta Áder János köztársasági elnök kedd délután Poznanban, miután Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel találkozott.

Áder János a lengyel elnök meghívására az 1956-os poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre érkezett a nyugat-lengyelországi Poznanba. A sajtóértekezletet azután tartották meg, hogy a lengyel államfő kedd délután a poznani Adam Mickiewicz egyetemen fogadta a magyar köztársasági elnököt.

"Mi volt a bűnük azoknak, akik 1956-ban Magyarországon utcára vonultak? Mi is volt a bűne azoknak, akik a poznani felkelés során utcára vonultak, és akik áldozattá, börtönbe zárt emberekké váltak?" - tette fel a kérdést az elnök, majd mindkét esemény hőseiről megállapította: szabadságot, demokráciát, jobb megélhetést akartak.

"Hiába fojtották vérbe a magyar forradalmat, a lengyelek és a magyarok számára, a világ valamennyi polgára számára akkor világossá vált, hogy a kommunista hatalom meg fog bukni, mert hazugságra, elnyomásra épül" - jelentette ki. Mint mondta, 1956-ban kiderült: a fegyver ereje még egy ideig hatalmon tarthatja a kommunistákat, de az igazság előbb utóbb győzni fog.

Miközben ma a szabadság természetes dolog, minden kerek évforduló alkalmat ad arra, hogy "megemlékezzünk, és örüljünk annak, hogy mindez már történelem" - szögezte le Áder János.

Áder János a kiállítás megnyitóján Poznanban
Koszticsák Szilárd / MTI

Andrzej Duda elnök a sajtóértekezleten kijelentette: "bár több száz éves szálak kötik össze nemzeteinket, 1956-ban még szorosabbra fűződtek a lengyel-magyar kapcsolatok".

"Az 1956-os események évfordulója nagyon szomorú megemlékezés, mégis szép tanúbizonysága a lengyel-magyar barátságnak" - mondta a lengyel elnök.

"A poznaniak a júniusi felkelés során elsőként mondtak nemet a kommunista hatalomnak, nemet mondtak a propagandára, a szegénységre, méltóságuk megtiprására" - szögezte le Andrzej Duda. Hozzátette: a magyarok, akik 1956 októberében "a lengyelek példáját követték, szintén a szabadságot követelték, mert fel akartak szabadulni a szovjeturalom alól".

A lengyel és a magyar elnök a sajtóértekezlet után ellátogatott a Poznani Felkelés Múzeumába és megkoszorúzta a katyni és szibériai elhurcoltak emlékművét. Este részt vesznek a felkelés résztvevőiért felajánlott ünnepi szentmisén, és ünnepi beszédeket mondanak a megemlékezések központi ünnepségén.

A poznani felkelés a lengyel munkások 1945 utáni első nagy, a kommunista rendszerrel szemben fellépő tiltakozó megmozdulása volt, Lengyelországban június 28-a 2006 óta nemzeti emléknap.

Februárban a magyar Országgyűlés, valamint a lengyel szejm és szenátus a poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójának emléket állítva, a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánították 2016-ot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.