Ádáz hatalmi harc Afganisztánban

A parlament Hamid Karzai kormányának két kulcsfigurájától, a belügyminisztertől és a védelmi tárca vezetőjétől vonta meg a bizalmat.

Szombaton Kabulban megszavazták azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet Beszmillah Mohammadi belügyminiszter és Abdul Rahim Vardak védelmi miniszter ellen nyújtottak be az afgán parlamentben. A bizalmatlansági indítvány szerint a két tárcavezető nem tett meg mindent a pakisztáni határincidensek megakadályozásáért, felelősséggel tartozik azokért a biztonsági hibákért, amelyek merényletekhez vezettek és amelyekben több magas rangú tisztviselő halt meg, ráadásul Mohammadi és Vardak korrupt is.

A  bizalmatlansági indítvány nyomán Hamid Karzai elnöknek menesztenie kell a két minisztert, és elvben egy hónapja van arra, hogy gondoskodjon az utódokról a belügyi, illetve a védelmi tárca élén. Korábban nem egyszer előfordult már, hogy Karzai a törvény szerinti egy hónapnál jóval több időn át hatalomban tartotta bizalmas embereit.

Vardak a sorsáról tartott szavazás előtt azzal védekezett, hogy a pakisztáni támadásokra válaszul ő vezényelte az északkeleti határvidékre a hadsereg egységeit, és nagy hatótávolságú tüzérségi fegyvereket telepíttetett a régióba. Ellene 146:72, Mohammadi ellen 126:90 arányban szavazta meg a parlament a bizalmatlansági indítvány.

Vardak és Mohammadi a parlament és az elnök közötti dúló hatalmi harc áldozata. Biztonsági szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy velük két kulcsfiguráját veszítette el az afgán kormány. Vardak rendkívül népszerű figura Afganisztán nyugati szövetségesei körében: a NATO vele és Mohammadival is napi kapcsolatban van egyeztetni a közelgő, 2014-es kivonulásról, amely után a közép-ázsiai országban minden biztonsági feladat ellátása az afgán erőkre hárul. A NATO-országoknak jelenleg körülbelül 130 ezer katonája szolgál Afganisztánban.

Múlt hónapban több mint háromszáz rakéta és tüzérségi lövedék hullott Afganisztán Kunar tartományára, a határincidensekben négy ember vesztette életét. Pakisztán a maga rézéről tagadja, hogy bármi köze lenne a villongásokhoz. Kabul és Iszlámábád rendszerint egymást vádolja a tálibok által végrehajtott támadásokért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.