Adatgyűjtési botrány: kettős mércével vádolják Washingtont

Joe Biden telefonon kérte az ecuadori elnököt, hogy a dél-amerikai ország ne adjon menedékjogot a nagyszabású amerikai megfigyelési és adatgyűjtési program leleplezőjének, Edward Snowdennek.

Rafael Correa szombaton újra beszélt a Snowden-ügyről. Ezúttal is hangoztatta, hogy a világnak joga magyarázatot követelni az Egyesült Államoktól a titkos lehallgatásokra. Egyúttal bejelentette, hogy Joe Biden amerikai alelnök “udvarias” telefonhívás során arra kérte, hogy Ecuador nem adjon menedékjogot az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség volt szerződéses alkalmazottjának. Mint mondta, nagyra értékeli, hogy Biden kér valamit és nem fenyegetőzik, miként tette az amerikai kongresszus. Ez utóbbi gazdasági, kereskedelmi szankciókat helyzett kilátásba Ecuador ellen.

Correa beszélt arról is, hogy hogy Ecuador jelenleg csak tanulmányozza Snowden menekültkérelmét, a helyi törvények szerint menedékjogot ugyanis csak olyasvalakinek lehet megadni, aki már az ország területén tartózkodik. (Ez lehet az ecuadori követség is, miként a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak az esete is jelzi. Assange egy éve menekült be Ecuador londoni nagykövetségére a svédországi és utána a valószínű amerikai kiadatás elől, és azóta sem lépett ki a kirendeltség területéről.) Utalva Biden kérésére, közölte, ha Snowden ecuadori területre ér, akkor értelemszerűen kikérik majd az Egyesült Államok véleményét, ám szuverén döntést fognak hozni. Ennek kapcsán az ecuadori elnök, aki közgazdászi doktorátusát az Egyesült Államokban, a University of Illinois-on szerezte, emlékeztetett arra, hogy noha kiadatási egyezmény van a két ország között, amerikai részről több ízben is megtagadták Ecuadorban gazdasági bűntettek miatt elítéltek kiadatását. „Kettős mérce alkalmazásáról van szó, ha Washington akar valakit elfogni, akkor a többi országnak ennek eleget kell tennie. Közben sokan elmenekültek az ecuadori igazságszolgáltatás elől, akiket az Egyesült Államok nem adott ki” – állította az ecuadori elnök.

Correa a szombati televíziós szereplésében újra elismerte, amit a kormánya korábban tagadott, hogy Ecuador londoni nagykövetsége menlevelet adott Snowdennek, feltételezhetően a követségen tartózkodó Assange tanácsára, ám ez a dokumentum nem érvényes, mert hiányzik róla a külügyminisztérium engedélye. A menlevelet az egyesült államokbeli Univisión televíziós csatorna mutatta be, azt nem közölte, honnan szerezte a fénymásolatot. „A konzul túllépte hatáskörét, amiért büntetésre számíthat” – mondta Correa ezzel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.