Adatbank a diktatúrák rémtetteiről

Lengyelország és Ukrajna számítógépes adatbankot hoz létre a totalitárius rezsimek idején elkövetett bűncselekményekről, valamint a két ország közös történelmének rémtetteiről. A két fél csak évek vitái után jutott többé-kevésbé közös álláspontra.

Erről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete írt alá megállapodást Kijevben. A felek által a közös adatbankba betárolandó dokumentumok  egyebek közt feltárják a II. világháború idején az ukrán  nacionalisták által lemészárolt lengyelek tragédiáját és a háború  utáni Lengyelországban a szülőföldjükről más országrészekbe  deportált ukránok hányattatásait. A rendszerbe betáplálják a kor titkosított dokumentumait,  archivált anyagokat tárolnak el, és mindezekhez szabad hozzáférést  biztosítanak főként a történészek, újságírók és diákok számára, akik  így az eddigieknél objektívabban értékelhetik majd az 1917 és 1991  közötti korszakot.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU elnöke hangoztatta: a történelmi  igazság feltárása nem egyszerű feladat, de a két ország illetékes  intézményei az elmúlt években már számos nehézséget leküzdöttek a  téren, hogy objektív látásmódot alakítsanak ki a két ország  történelmének bonyolult és egymásnak ellentmondó fejezeteinek a  feldolgozásakor.

Janusz Kurtyka, a lengyel intézet vezetője szerint a  megállapodás a dokumentumok és az archív anyagok cseréjén túl,  segíti majd a lengyel-ukrán államközi kapcsolatok fejlesztését is.

A várakozások szerint a közös adatbank jelentősen hozzájárul  majd a Volinyban történt véres események és az úgynevezett  Wisla-művelet tisztásához.

A volinyi területet 1939 szeptemberében a Molotov-Ribbentrop  paktum értelmében csatolták el Lengyelországtól, és a Szovjetunióhoz  került. A terület korábban jelentős létszámú lengyel lakosságának  nagy részét deportálták. A németek 1942 folyamán csaknem teljesen  kiirtották a zsidó lakosságot, a megmaradt lengyeleket pedig – a  becslések 100 ezer embert – a nacionalista Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) mészárolta le.

A háború befejezés után két évvel a lengyel kommunista hatóságok hadserege a Wisla-művelet keretében, hogy letörjék az ukrán ellenállást, mintegy 200 ezer ukránt telepített át erőszakkal  Délkelet-Lengyelországból az úgynevezett visszaszerzett északi és északnyugati területekre. Az UPA számos harcosát megkínozták vagy kivégezték.

Az 1941-es jedwabnei pogrom áldozatainak hozzátartozói egy 2001-es megemlékezésen
Members of the families of the victims killed in 1941 place stones on top of the Jewish monument in Jedwabne July 10, 2001. Polish President Aleksander Kwasniewski apologised for the massacre of hundreds of Jews by their neighbours 60 years ago. New research showed Poles, not occupying Nazi forces, went on the murderous rampage. 2009-08-04, PA/GB
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.