Abu Hamza még megúszhatja

Bár az amerikai kiadatásra már az Emberi Jogok Európai Bírósága is rábólintott, a beszédeiben gyilkosságokra felszólító radikális hitszónok még az utolsó utáni pillanatban is fellebbezett a brit legfelsőbb bíróságon.

Sok esélye nincs, de előfordulhat, hogy az utolsó fellebbezési fórum, az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése ellenére elkerüli a kiadatást Abu Hamza al-Maszri, az Egyesült Államokban terrorizmussal vádolt radikális muzulmán hitszónok. A strasbourgi testület kedden döntött úgy, hogy Hamza és egyik szintén vádlott társa kiadatása rendben van, így a hitszónokot megkapják az amerikaiak. Az Egyesült Államokban Hamzát azért állítanák törvény elé, mert Oregon államban terroristakiképző központot akart létrehozni, adományokat gyűjtött és utánpótlást is toborzott terrorista szervezetek számára.

Abu Hamza imádkozás közben a londoni Finsbury Parkban 2003-ban
One of Britain's most outspoken Muslim clerics, Abu Hamza al-Masri (C), leads prayers outside the North London Central Mosque in the Finsbury Park area of London, January 24 2003. The gates of the mosque remained closed on Friday a day after officers finished their search of the premises following a massive raid on the mosque on Monday. REUTERS/Toby Melville TM/MD

A kiadatást elkerülendő Hamza szerdán újra a brit legfelsőbb bírósághoz fordult, amely leállította a kiadatási folyamatot. Hamza pár napot nyert; ezalatt perdöntő bizonyítékokkal kell előállnia arra nézve, amit korábban is hangoztatott, vagyis hogy az Egyesült Államokban olyan körülmények között tartanák fogva, amely az európai emberi jogi egyezmény szerint kínzásnak minősül.

Az 54 éves egyiptomi születésű Hamza az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének imámja volt. Nagy-Britanniában 2004-ben tartóztatták le, és két évvel később hét év fegyházra ítélték, mert beszédeiben rendszeresen a „hitetlenek" legyilkolására buzdította híveit, majd az amerikai kérelem nyomán 2008-ban Jacqui Smith akkori belügyminiszter aláírta a kiadatást is. Hamza azóta is fellebbez: ha kiadják, az Egyesült Államokban minden valószínűség szerint többszörös életfogytiglani börtönbüntetés várja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.