Abszolút többség fanyalgó magyarokkal

A sok bírálat és politikai támadás ellenére végül abszolút többséget szerzett régi-új bizottsági elnöknek, José Manuel Barrosónak sikerült elkerülnie, hogy a Lisszaboni Szerződés után ismét szavazzanak róla. A Fidesz fanyalgott, a magyar szocialista frakció tartózkodott a szavazásnál.

Szerdán Strasbourgban újabb öt évre megválasztották az Európai Bizottság élére, de csütörtökön már részt vesz az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben, aztán New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére utazik, majd Pittsburgh-be, a húszak csoportjának válságkezelő eszmecseréjére. - Ez a programom a következő hetekre - mondta az Európai Tanács, illetve az Európai Néppárt által jelölt José Manuel Barroso, aki a 736 tagú parlamentben 382 igen szavazott kapott, 219 nem és 117 tartózkodás mellett.

A menetrendet pedig azért emlegette az Európai Bizottság eddigi és leendő elnöke, mert az ír népszavazás és néhány tagállam - Németország, Lengyelország és Csehország - késlekedése miatt várakoztatott Lisszaboni Szerződés kisebb intézményi válságot is előidézett az Európai Unióban, amelynek a gazdasági krízis sokkal súlyosabb kihívásaival kellene foglalkoznia, méghozzá gyorsan és hatékonyan. S emiatt hozzá kellene látnia ugyan Barrosónak az új Bizottság összeállításához - az állam- és kormányfők javaslatai alapján persze -, de kénytelen maga is várakozó álláspontra helyezkedni.

Mint Jerzy Buzek lengyel parlamenti elnökkel tartott közös sajtóértekezletén Barroso kifejtette: meg kell várni az ír népszavazást, hogy világos legyen, a Bizottságot a Lisszaboni Szerződés alapján lehet-e összeállítani, azaz minden tagállam egy biztost küld, vagy a nizzai szerint, amely csökkenti a létszámot. Bonyolítja a helyzetet, hogy az állam- és kormányfők az íreknek megígérték az „egy ország egy biztos" elv fenntartását, ha az új szerződés érvénybe lép, mert e tekintetben eredetileg a lisszaboni is létszámcsökkentést írt elő. A hét elején, a külügyminiszterek találkozóján a svéd elnökség is úgy nyilatkozott, hogy valamennyit nyilván várni kell, de nincs B terv, azaz, ha az írek megint nemet mondanak, akkor a nizzai szerint kell eljárni, s hogy a Bizottság létszámát illetően végül is miként, arról az állam- és kormányfőknek kell dönteniük, valószínűleg az október végi csúcson. A svédek legkedvezőbb forgatókönyve szerint akkor már dönteni lehetne az EU elnökéről, külügyminiszteréről, valamint a Bizottság tagjairól. (Szerdán az európai szocialisták jelezték: igényt tartanak az elnöki posztra, ha már a Bizottság elnöke néppárti lett.)

Ám Barroso szerdán azt mondta, szerinte október végén, amikor a jelenlegi Bizottság mandátuma lejár, még nem lesz érvényben a Lisszaboni Szerződés, s amíg ez így van, a nizzai az irányadó. Vagyis mindenképpen lesz egy átmeneti időszak, s ez normál esetben is előfordulhat, mert a kinevezési és meghallgatási procedúra november végégig intézményi kérdőjelek nélkül is elhúzódhat.

– Barroso pozíciója megerősödött, vége a találgatásoknak és alkudozásoknak – mondta lapunknak szerda délután Kovács László adóügyi biztos. A lényeg: a következő Bizottság elnöke a Lisszaboni Szerződés által megkívánt abszolút többséget is megkapta, vagyis az összes képviselő, s nem csak a jelenlévők több mint felének az áldását tudhatja maga mögött, így nem merülhet fel, hogy az új szerződés érvénybe lépése után szavazzanak-e ismét róla.

Programját az utóbbi napokban Barroso többször is ismertette – erős Európát, szociális piacgazdaságot, jobban megszervezett energiaellátást, zöld, tudásalapú, versenyképes közösség kialakulását sürgeti. Régi-új szerepében első dolga az lesz, hogy csütörtökön este részt vesz az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek rendkívüli, de rövid csúcstalálkozóján, amelyen egységesíteni kellene az EU álláspontját a húszak csoportjának hóvégi pittsburghi eszmecseréje előtt a banki vezetők jövedelmének korlátozásáról, a banki tranzakciók esetleges megadóztatásáról, a válság enyhítését célzó jegybanki és állami beavatkozások megszüntetéséről, valamint a szorgalmazott koppenhágai globális klímaegyezmény finanszírozásáról.

A magyar szocialista EP képviselők tartózkodtak szerdán, mert nem értettek egyet azzal, hogy a parlament már az írországi népszavazás előtt döntött a Bizottság elnökéről. Az új Bizottságot is csak akkor támogatják, ha a baloldali értékek helyet kapnak a programban, ha kiderül, mivel foglalkozik majd az emberi jogi biztos, s hogy milyen tárcát kap a magyar biztos. A fideszes EP delegáció nevében Szájer József közölte, támogatják Barrosót, akivel azonban sok vitájuk volt, főként a magyar ügyek szerintük nem megfelelő bizottsági kezelése miatt.

Brüsszel, 2009. szeptember 16.
José Manuel BARROSO (j) egy gratulációt fogad, miután az Európai Unió törvényhozásának képviselői újraválasztották az Európai Bizottság elnökévé az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2009. szeptember 16-án. (MT
Brüsszel, 2009. szeptember 16. José Manuel BARROSO (j) egy gratulációt fogad, miután az Európai Unió törvényhozásának képviselői újraválasztották az Európai Bizottság elnökévé az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2009. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Európai Parlament)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.