Abszolút többség a megszorításokért

Valdis Dombrovskis jelenlegi lett miniszterelnök eddig kisebbségben kormányzó koalíciója megszorításokat ígérve szerzett 59 százalékot a szombati választásokon. A balti ország tartja az IMF által a 7,5 milliárd eurós hitelkeretért cserébe előírt gazdasági megszorító intézkedéseket, közel az eurózóna-tagság.

Dombrovskis koalíciója a 100 fős parlamentben 63 képviselői helyet mondhat magáénak. Ezen belül a miniszterelnök fémjelezte Egység blokk a szavazatok 31 százalékát szerezte meg, szemben az orosz kisebbség legnagyobb pártja, a Harmónia Központ (SC) 26 százalékos (29 mandátum) eredményével, jóllehet utóbbi a gazdasági megszorító intézkedések jelentős enyhítését helyezte kilátásba. 

A Dombrovskis mögött felsorakozott politikai erők viszont nem rejtették véka alá, hogy Lettországra még népszerűtlen intézkedések várnak, hogy kilábaljon a gazdasági válságból. A koalíció eddig kisebbségben kormányzott.

A jelenlegi kabinet abszolút többsége valószínűleg azt jelenti, hogy a balti ország betartja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a 7,5 milliárd eurós hitelkeretért cserébe előírt gazdasági megszorító intézkedéseket, és ezek elvezetik Lettországot az eurózóna-tagsághoz. Dombrovskis kormánya már eddig is jelentős csökkentést hajtott végre az állami kiadásokban, aminek hatására arra lehetett számítani, hogy a miniszterelnök sokat veszít támogatottságából. Ennek ellenére a lettek nagyobb része - szemmel láthatóan - úgy tekint rá, mint egy becsületes válságmenedzserre, aki szerintük rendbe teszi azt, amit az előző kormányok elrontottak. A szavazók egyértelműen a stabilitásra szavaztak, és elvetették a populizmust - jelentette ki újságírók előtt Dombrovskis szombat éjszaka az exit poll-eredmények ismeretében.

Ez kipipálva: Valdis Dombrovskis kormányfő mosolyogva várja a választási eredményeket Rigában
Latvia's Prime Minister Valdis Dombrovskis smiles as he waits for results during general elections in Riga October 2, 2010. Dombrovskis has won Saturday's election and can form a majority government, exit polls predicted, which is likely to keep the country following IMF-led austerity measures aiming at eventual euro entry. REUTERS/Ints Kalnins (LATVIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.