Abszolút többséget szereztek a francia szocialisták

A francia baloldal magabiztos győzelmet aratott a parlamenti választások második fordulójában. Ha a múlt heti első forduló még nem is hozta meg a „rózsák szökőárját”, vasárnap végleg eldőlt, hogy balra fordult Nyugat-Európa egyik legnagyobb országa.

A Szocialista Párt (PS) baloldali szövetségeseivel együtt a szükséges 289 képviselői hellyel szemben 341 mandátumot szerzett. A választás nem kis meglepetéseket is tartogatott: veszített például választókerületében Ségolene Royal, akitől nemcsak államfővé választott élettársa, de a választók is elpártoltak.

Segolene Royalnak alighanem a politikai karrierjébe kerül választókörzete elvesztése
Segolene Royal, Socialist Party candidate in La Rochelle for the legislative elections, reacts after her defeat in the run-off round in La Rochelle June 17, 2012. REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Francois Hollande májusi elnökválasztási győzelme s a parlamenti választások múlt vasárnapi első fordulója után nem is a baloldali győzelem, hanem annak mértéke volt az igazi kérdés. Az elnökválasztás eredménye magával húzta az államfőt adó pártot is. A kérdés úgy szólt: a PS egyedül is képes lesz-e az 577 fős Nemzetgyűlés abszolút többségét megszerezni, azaz 289 képviselőt bejuttatni a parlament alsóházába, vagy kell hozzá a többi baloldali szövetséges támogatása is. Nem kellett, a szocialisták 314 helyet szereztek.

Ugyancsak sokan várták a választ arra a kérdésre, hogy a Zöldek megnyerik-e az önálló parlamenti frakció alakításához szükséges 15 képviselői helyet. A válasz: igen, 17 helyet szereztek. Inkább pikantériaként, mint kérdésként merült fel, hogy miként alakul Ségolene Royal politikusi sorsa, ha veszít választókörzetében. A 2007-es elnökválasztás baloldali jelöltje nem volt könnyű helyzetben, hiszen ellenfele, Olivier Falorni, egy szocialista „disszidens” előre jelezte, nem hajlandó visszalépni Royal javára. Sőt, Valérie Trierweiler, Hollande partnere is beszállt az „élettársak háborújába”, és Twitter-üzenetében a „disszidens” támogatására szólított fel. Royal nagyot bukott, azért mondott le a miniszteri tárcáról, mert „bejelentkezett” a Nemzetgyűlés elnöki posztjára. Ezzel alighanem politikai karrierjének is vége szakadt.

Az ellenzékbe szorult konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP), Nicolas Sarkozy exállamfő pártja 194, az Új Centrum nevű párt 14, és az egyéb jobboldali formációk 21 képviselői helyet nyertek el, ezzel a parlamenti jobboldal 229 fős lesz. A szélsőjobboldal három mandátumot kapott, ebből kettőt a Nemzeti Front, míg a centrista Modemnek két szék jutott a nemzetgyűlésben. A részvételi arány 57 százalékos volt, ami Franciaországban nagyon alacsonynak számít.

Royal mellett a politikai túléléséért küzdött a centrista MoDem vezére, Francois Bayrou is, de mivel neki sem sikerült bejutnia a parlamentbe, alighanem búcsút int a politikának. A kérdések számát szaporította a Le Pen-család két jelöltje is. Azt kellett eldönteni, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke, Marine Le Pen győzhet-e, aki ugyan az első fordulóban csaknem 20 pontot vert rá az őt követő jelöltre, viszont a második helyen végzett szocialista jelölt számíthatott a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szimpatizánsainak szavazataira, amivel legyőzhette az FN elnökét. Így történt, s noha 1986 után a szélsőjobboldalnak újra van képviselete a parlamentben, az nem az elnök, hanem unokahúga, a 24 éves Marion Maréchal-Le Pen, aki élete első képviselőházi választásán tudott nyerni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.