Abházia kalózkodással vádolja Grúziát

Grúz katonai hajók elsüllyesztésével fenyegetőzött a tavaly egyoldalúan Oroszország által elismert Abházia elnöke szerdán. Szergej Bagaps szerint Grúzia kalóztevékenységet folytat a Fekete-tengeren.

Az 1993 óta de facto független terület védelmét – Bagaps szerint – az orosz haditengerészet nélkül, saját erőből tudja biztosítani. A grúz vezetés viszont úgy véli, hogy Abházia fenyegetőzése mögött orosz támogatás áll. Tbiliszi visszautasítja, hogy a délkaukázusi ország „állami kalózkodással” foglalkozna.

Grúzia április óta valóban több, a kváziállamba tartó teherhajót tartott fel, arra hivatkozva, hogy a Tbiliszi engedélye nélkül Abháziába érkező hajók illegálisan lépnek a jogilag Grúziához tartozó területre.

A négy hajó közül három török illetőségű volt – ez, a lapunknak nyilatkozó Vaszilij Lihacsov, az orosz parlament külügyi bizottságának helyettes vezetője szerint arra utal, hogy Törökország a közeljövőben kész lenne elismerni Abháziát és a hasonló státuszú DélOszétiát.

Legutóbb augusztusban, a 2,7 ezer tonna üzemanyagot szállító „Buket” tankert foglalta le Tbiliszi, 40 ezer dollárra és két hónapra büntetve a török kapitányt, majd árverésre bocsátotta a hajót.

Az abház bejelentés súlyát növeli, hogy az orosz feketetengeri flotta abháziai kikötőjében, Ocsamcsirában állomásozó erőit teljes harckészültségbe helyezték. (Az orosz erők a Moszkva és Szuhumi között kötött katonai megállapodás révén tartózkodnak a kváziállamban, Grúzia ezt jogtalannak tekinti.) Ráadásul augusztus végén az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrségi szolgálata bejelentette, hogy Abházia védelmét a helyi erőkkel együttműködve fogja biztosítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.