Abbász nem tárgyal Izraellel, amíg az le nem állítja a telepépítést

Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette csütörtökön, hogy addig nem újítja fel a tárgyalásokat Izraellel, amíg a zsidó állam le nem állítja telepépítési tevékenységét.

A 2008 decemberében megszakadt tárgyalásokat csak akkor folytatják, ha Izrael "kivétel nélkül leállítja a telepépítés valamennyi formáját Jeruzsálemben és a többi megszállt területen" -  mondta Rámalláhban, a Fatah palesztin mozgalom újonnan megválasztott vezető testületének első értekezletén. "Népünk elkötelezett a béke mellett, de fenntartja magának a nemzetközi jog által is garantált törvényes ellenállás jogát a megszállással szemben" - hangsúlyozta Abbász.

A palesztin elnök üdvözölte amerikai kollégája, Barack Obama erőfeszítéseit a palesztin állam megteremtése és az izraeli telepépítés befagyasztása érdekében.
Bejelentette továbbá, hogy elutasította Ahmed Korei korábbi kormányfő és egykori főtárgyaló panaszát, aki a szavazatok újraszámlálását kezdeményezte szerdán a Fatah központi bizottságának tisztújító választása után a szoros eredményre és több állítólagos szabálytalanságra hivatkozva.

A párt egyik veteránjának számító Korei nagy meglepetésre - állítólag két voks híján - nem került be a testületbe a betlehemi kongresszuson tartott választáson.
A Fatah "demokratikus és átlátható" választási folyamattal újította meg vezető testületét - szögezte le Abbász, aki "nagy sikernek" és "a megújulás kezdetének" nevezte a kongresszust. "Ami azokat a személyeket illeti, akik ezen a választáson nem jártak szerencsével, ilyen a demokrácia. Továbbra is fontos szerepet fognak játszani a pártban" - tette hozzá.

Ahmed Korei korábban úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a múlt hét keddjén kezdődött kongresszus "kezdettől fogva nem felelt meg az átláthatóság minimális követelményeinek sem".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.