Abbasz békejobbot nyújt, de nem alkuszik

Ki lehet-e mozdítani a holtpontról a szentföldi béke ügyét? A jelek szerint most a palesztin oldal tett egy gesztust, amikor hatvan izraelit láttak vendégül Ra­mallahban.

A karácsony előtti napokban hagyományosan felélénkül a közel-keleti politika. Élénkségre szükség is lenne, hiszen jelenleg semmilyen nyilvános hivatalos kontaktus nincs Izrael és a palesztin oldal között. Vasárnap viszont Mahmud Abbasz palesztin elnök rezidenciáján vendégül látta az úgynevezett genfi kezdeményezés aláíróit. A palesztin és izraeli személyiségek aláírták 2003-ban a tartós béke alapelveit rögzítő nem hivatalos egyezmény tervezetét. Az izraeliek között több volt és aktív képviselő, pártvezető, katonatiszt volt.

A liberális Haaretz beszámolója szerint Abbasz a megegyezéses béke lehetőségét fejtegette. Szerinte Ehud Olmert volt izraeli kormányfővel egészen közel jártak a megállapodáshoz. Megegyeztek arról, hogy az izraeli katonaság kivonása után egy „harmadik erő” – feltehe­tően a NATO – garantálná a biztonságot. Olmert az 1967 előtti területek 6,5 százalékát kérte, ő 1,9 százalékot ajánlott.

Tagadta Abbasz, hogy nem volt kész a tárgyalásra, szerinte az izraeliek halasztgatták a megegyezést Olmert gyenge hazai pozíciója miatt. ­Abbasz a békevágyát hangoztatta, elmondta, hogy nyolc unokája van, akiknek békés jövőt szeretne. A palesztin vezetőnek az izraeli csoport legtekintélyesebb tagja, Amram Micna volt munkapárti vezető azt válaszolta, hogy ő az izraeliek többségéhez hason­lóan tudja, hogy egy jövőbeli békeegyezmény megosztja országát, és a független palesztin állam létrejön.

Hogy ez mikor valósul meg, nem lehet tudni. Az év végi politikai értékelések többsége úgy vélekedik, hogy a jelenlegi állóvíz veszélyes Abbaszra, akinek már nemcsak a radikális, de az Amerika-barát palesztin oldalon is komoly ellenfelei vannak. Közéjük tartozik Mohammed Dahlan, akiről nemrég azt írta a közel-keleti média, hogy puccsra készül Abbasz ellen. Dahlan talán kapcsolatban áll Szalam Fajjad palesztin kormányfő körével. A miniszterelnök – főleg amerikai segédlettel – elszántan építi az új, a korábbi palesztin szervezetektől független biztonsági erőket és az államigazgatást. Fajjad azt állítja, hogy jövőre készen áll arra, hogy ki­kiáltsák a palesztin államiságot.

Abbasz az izraeliekkel ebédelve azt hangoztatta, hogy lemondtak az erőszakról. A településeken folyó további építkezések – állította – „vörös vonal”, amelyet nem lép át. Benjamin Netanjahu viszont a hatalmát veszítené el egy újabb építkezési tilalommal, hiszen kormánya a vallásos és szélsőnacio­nalista pártok koalíciója.

„Túl nagy a szakadék az izrae­li miniszterelnök által ajánlható maximum és egy palesztin vezető által elfogadható minimum között” – olvasható egy 2009. novemberi amerikai diplomáciai iratban, amelyet a Wiki­Leaks szivárogtatott ki. Washington számára kérdéses volt az is, ­van-e Izraelben tényleges akarat a megegyezésre: Netanjahu „érdekelt abban, hogy gesztusokat tegyen Abu Mázen (Mahmud Abbasz palesztin elnök) megerősítése érdekében, de nem fogadja el az izraeli építkezések teljes befagyasztását Ciszjordániában, amit Abu Mázen a tárgyalások szükséges feltételének tekint” – állt a sürgönyben.

Mahmud Abbasz (középen) a ramallahi találkozón
Palestinian President Mahmoud Abbas (C) sits between his senior aide Yasser Abed Rabbo (R) and Amram Mitzna (L), a retired general and ex-leader of Israel's Labour party, during a meeting with members of the Middle East peace plan dubbed the Geneva Initiative, in the West Bank city of Ramallah December 19, 2010. REUTERS/Mohamad Torokman (WEST BANK - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.