Abbász: csak átfogó telepbővítési stop kell

A palesztinok visszautasítanak egy olyan telepbővítési tilalmat, amely nem átfogó, és nem foglalja magában Kelet-Jeruzsálemet - mondta vasárnap Kairóban a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász.

Abbász hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok eddig sem a palesztinokat, sem Izraelt nem kérte fel hivatalosan a közvetlen béketárgyalásokhoz való visszatérésre. A szeptember 2-án kezdődött megbeszélések azután szakadtak meg, hogy Izrael megtagadta a szeptember 26-án lejárt ciszjordániai telepbővítési moratórium meghosszabbítását.

A palesztin elnök Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel folytatott megbeszélései után nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

A tárgyalások folytatásának előfeltételeként újabb tilalmat követelő palesztinok Washingtonra várnak. November 11-én ugyanis Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nagylelkű alkut kínált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek egy 90 napos moratóriumért cserébe. A biztonságpolitikai és diplomáciai csomagban többek között egy 20 harci repülőgépből álló szállítmány is szerepel.

David Hale, George Mitchellnek, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjának helyettese szerdán Rámalláhban mutatta be a közvetlen megbeszélések újraindítására vonatkozó washingtoni ötleteteket és ajánlatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.