„Abba kell hagynotok az iskolát!”

A három hete elhurcolt 276 után még nyolc diáklányt elrabolt kedden Nigériában a Boko Haram iszlamista szervezet.

A tehetetlen nigériai hatóságokat célzó fricskát és a korábbi emberrablási akciót az  Egyesült Államok gyalázatnak nevezte, és a diákok kiszabadításához segítséget is felajánlott. Mint Jay Carney fehér házi szóvivő közölte, Barack Obama elnököt rendszeresen tájékoztatják a fejleményekről a nemzetbiztonsági szakértők.

Gary Cameron / Reuters

 „Én raboltam el a lányaitokat. Allah nevében el fogom őket adni a piacon" – mondta az al-Kaida szövetségesének számító Boko Haram vezetője egy videóüzenetben. A hatóságok eddig is az iszlamista csoportot gyanúsították az emberrablással, amely azonban csak a hét elején jelentkezett elkövetőként. „Megmondtam, hogy fel kell hagyni a nyugati oktatással. Lányok, abba kell hagynotok az iskolát, és meg kell házasodnotok" – fogalmazott Sekau, aki a videón katonai gyakorlóruhában látható, hat fegyveres társaságában. Hausza, arab és angol nyelven bírálta a demokráciát, a nyugati oktatást és a hitetleneket.

Az elrabolt lányok hollétéről továbbra sem tudni semmit, Nigériában egyre növekszik a düh és a csalódottság, amiért a kormány nem képes megtalálni őket. A fővárosban, Abujában napok óta tüntetnek a hatóságok tétlensége ellen. A CNN szerint a szülők egy része nem mer újságíróknak nyilatkozni, mert attól rettegnek, hogy emiatt megtorlás éri a lányaikat.

Washingtonban folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet. Az amerikai hatóságok a terrorelhárítás és a titkosszolgálati információk megosztása terén ajánlottak segítséget. A brit külügyminisztérium szintén együttműködést javasolt Nigériának. Az Egyesült Államokat annyira aggasztja a terrorizmusveszély, hogy a washingtoni külügy figyelmeztette a Nigériába utazó amerikaiakat: terrorista csoportok támadásra készülnek a legnagyobb városban, Lagosban.

A Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából április közepén rabolták el a diáklányokat. Eredetileg 329-et, de ötvenhármuknak sikerült elmenekülnie. Olyan hírek is napvilágot láttak korábban, hogy a tizenéves lányokat átszállították a szomszédos Csádba és Kamerunba, hogy fejenként 12 dollárnak megfelelő összegért (2700 forintért) adják el őket.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tiltott) 2009 óta egyre véresebb harcot vív, és iszlám államot akar megteremteni Nigéria északi, muzulmán többségű felén. Az ország déli részében is garázdálkodnak emberrablók, vasárnap például három holland állampolgárt raboltak el. A hollandok testőrök nélkül utaztak Letugbene városba egy kórház felújítása ügyében, ekkor hurcolták el őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.