A Zsil völgyében is számítanak a székelyföldi szavazatokra

Az új román választási rendszerben előfordulhat, hogy a Székelyföldön le nem adott szavazat a Zsil-völgyi magyar képviselő mandátumát veszélyezteti.

Az új, november 30-án első alkalommal használt romániai parlamenti választási rendszer egyéni kerületek szerint zajlik ugyan, de egy fordulóban. Ami azt jelenti, hogy minden egyes olyan szavazatot, amelyet a fele plusz egy szavazatot elsőre meg nem szerző jelöltek gyűjtenek be, pártlistákra osztják vissza, meglehetősen bonyolult rendszerben.

Ennek köszönhetően azonban valóban valamennyi voks számít, és nem elképzelhetetlen, hogy például a Székelyföldön le nem adott szavazatok miatt a Zsil völgyében ne legyen majd a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) parlamenti képviselője. Éppen ezért üzentek a lupányi magyarok egész Erdélynek, de főképpen Székelyföldnek, hogy vegyék figyelembe a felvidéki magyarság mai helyzetét, és menjenek el szavazni.

„Üzenjük tehát a szórványból, az oly nehéz megpróbáltatásokkal sújtott Zsil völgyéből, hogy a széthúzás és minden egyes magyar szavazat, amelyet a független jelöltek kapnak meg, az a szórványban élő magyar közösségektől veszi el a parlamenti képviselet esélyét” – tolmácsolta a zsil-völgyiek üzenetét Winkler Gyula, a Hunyad megyei szórványmagyarság EP-képviselője a hét végén Lupényben rendezett fórumon.

Winkler szerint Hunyad megyében a magyar közösség nem tud parlamenti képviselethez jutni, csak akkor, ha az országos kosárban elegendő, a tulipánra leadott szavazat gyűl össze. „Arra kérjük a székelyföldieket, hogy ne vegyék el tőlünk a parlamenti mandátum megszerzésnek esélyét, november 30-án szavazzanak egységesen a tulipánra” – fordultak a Hunyad megyeiek a Székelyföldön élőkhöz.

Borbély Károly, a román távközlési és informatikai tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a következő négy év meghatározó az egész ország, benne az erdélyi magyarság számára is.

– Jelen kell lennünk minden olyan testületben, ahol az ország jövőjéről döntenek, mert csak így tudjuk az erdélyi magyarok érdekeit megvédeni. Folytatnunk kell az elkezdett munkát, itt Hunyad megyében pedig vissza kell szereznünk a képviselői mandátumot, hogy egy jobb jövőt biztosíthassunk a Zsil völgyében élőknek – mutatott rá a miniszter,, aki az RMDSZ vajdahunyadi képviselőjelöltje.

Kolozsvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.