Zsidók is sokallták az antiszemitizmusról szóló híreket

Elfogott a düh, amikor a megvágott interjút láttam – mondta a krakkói zsidó közösségi központ vezetője a BBC egyik műsora nyomán, amely szerinte indokolatlanul sötét képet festett a lengyelországi és ukrajnai antiszemitizmusról. A ma kezdődő futball-Eb házigazdái felháborodtak. Krakkóban az ultrák azonban hamar rájuk cáfoltak.

– Amikor azt mondtam, beszéljenek a krakkói csapatban játszó két izraeli futballistával is, a stáb közölte, ez nem illik a koncepcióba. Kicsit meglepődtem – mesélte a Guardiannek Jonathan Ornstein, akivel a BBC egyórás interjút készített a lengyelországi antiszemitizmusról. A Krakkóban élő amerikai születésű férfi szerint minden mondatát, amely arról szólt, hogy a lengyel társadalomra nem jellemző az antiszemitizmus, kivágták a dokumentumfilmből. Ornstein szerint a műsor egyetlen rendezőelve a szenzációhajhászás volt. A Panorama című műsor május végén sugározta a "Gyűlölet stadionjai" című részét, amely nemcsak a lengyel vezetés, de a zsidó közösség mellett a Szejm színesbőrű képviselőjének tiltakozását is kiváltotta. – Rengeteget javult a helyzet Lengyelországban, ma már a tolerancia a jellemző. 30 ezren szavaztak rám, kell ennél több bizonyíték? – mondta a parlamenti mandátumig Lódzból jutott nigériai John Godson.

Lvovi szurkolók Kijevben 2007-ből a BBC műsorában. Leplezetlen indulatok
Supporters of Karpaty Lviv hold a German Nazi flag with a swastika as they attend a soccer match against Dynamo Kiev in Kiev August 19, 2007. Poland and Ukraine denounced British press allegations of racism and mob violence at soccer stadiums and assured foreign footballers and fans on May 29, 2012 that they would be safe during the Euro 2012 tournament they will jointly host in June 2012. A BBC Panorama investigative programme on soccer violence filmed in their countries, which aired on May 28, 2012 contained footage of fans giving Nazi salutes, taunting black players with monkey noises, anti-Semitic chants and a group of Asian students being attacked at the Metalist Stadium in Kharkiv, one of the four Ukrainian cities which will be hosting matches. Picture taken August 19, 2007. REUTERS/Stringer/Files (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER CRIME LAW CIVIL UNREST)

A legnagyobb felháborodást a Panaroma által megszólaltatott brit futballista, Sol Campbell szavai okozták. Az idén visszavonult, jamaicai származású brit válogatott védő azt javasolta a szigetország szurkolóinak, maradjanak otthon, "mert Ukrajnából és Lengyelországból esetleg koporsóban térnek vissza". A futballista szavait szélsőséges szurkolókról bevágott ukrajnai képek kísérték, amelyeken az ultrák horogkeresztes zászló alatt állnak, vagy saját csapatuk közép-ázsiai szurkolóját verik.

A BBC visszautasította Ornstein vádjait a manipulációról. "A műsor készítői világossá tették, hogy a futballhuligánok körében létező rasszizmus és antiszemitizmus kérdését dolgozzák fel. A műsorban elhangzik, hogy a lengyel társadalom java elfogadja a máshonnan származókat, de a futballszurkolók még messze vannak a többségtől" – idézte a közszolgálati csatornát a Guardian.

Alighogy elhangzott a nyilatkozatháború, szurkolók egy csoportja Krakkóban sikeresen rá is cáfolt a lengyel társadalmat védő zsidó és színesbőrű nyilatkozókra: a holland válogatott edzésén – egy nappal az Eb kezdete előtt – majomszerű huhogást hallatott, gúnyolva a színesbőrű játékosokat. Mindez nem sokkal azután történt, hogy a csapat látogatást tett a Krakkó közelében fekvő Auschwitz egykori koncentrációs táborában. – Ha úgy teszünk, mintha nem hallanánk, csak rosszabbodna a helyzet – jelentette ki a "makogásról" a hollandok csapatkapitánya, Mark van Bommel.

Az első kelet-európai Eb-re már az ukrajnai belpolitikai viták is rányomták bélyegüket az elmúlt hónapokban, az ellenzékbe került egykori kormányfő, Julija Timosenko elítélése kapcsán. A hét évet kapott politikussal szembeni eljárást az EU mellett Oroszország is politikai indíttatásúnak minősítette. Több európai ország jelezte, hogy vezetői tüntetően távol maradnak az ukrajnai helyszínektől, hogy ne mutatkozzanak Viktor Janukovics elnök közelében. Csütörtök este a brit külügyminisztérium közölte: a kormány egyetlen képviselője sem fog megjelenni Ukrajnában a mérkőzéseken az emberi jogok megsértése miatt. Ugyanakkor a közlemény hozzátette: az angol válogatott szereplését teljes mértékben támogatja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.