A Wikipédiára támadt, de felsült a francia titkosszolgálat

A francia titkosszolgálat megpróbálta cenzúrázni a Wikipédiát, és attól sem riadt vissza, hogy megfélemlítse a weboldal egyik önkéntesét – állítja az online enciklopédiát működtető alapítvány közleménye. A francia hatóságok buzgósága azonban visszaütött: a kérdéses oldal lett a francia Wikipédia egyik leglátogatottabb oldala azóta.

Az említett Wikipedia-oldal a Guardian szerint 2009 óta létezik, témája pedig egy katonai rádióátjátszó-állomás Pierre-sur-Haute-ban. Az oldalt azután hozta létre valaki, hogy az állomásról a televízió műsort készített és sugárzott. Igaz, hogy az állomás a francia légierő fennhatósága alá tartozik, és fontos eleme az ország védelmi rendszerének, ám az említett tévéműsor után már nevezen lehetett volna titkosnak nevezni. Az adásban az állomás egyik munkatársa, a légierő egyik tisztje is megszólalt. 

Ám a francia titkosszolgálat, a Direction Central du Renseignement Intérieur (DCRI) idén márciusban hivatalos megkeresést küldött az oldalt működtető Wikimedia Alapítványnak. Ebben azt kérte: töröljék az oldalt, mert az kockázatot jelent a nemzetbiztonságra. Ám a szervezet úgy gondolta, mivel az adott enciklopédiaoldal gyakorlatilag csupán a fent említett, nyilvános tévéadás anyagát tartalmazza, nem törlik azt.

A DCRI ennyivel nem elégedett meg a közlemény szerint: múlt héten behívatták a francia nemzeti könyvtár egyik 30 éves munkatársát, a Wikipedia egyik önkéntesét. Közölték vele, hogy azonnal, ott a helyszínen távolítsa el az internetről a kérdéses oldalt. Amikor az önkéntes megpróbálta elmagyarázni, hogy a Wikipedia nem így működik, megfenyegették, hogy addig őrizetben marad, amíg nem tűnik el a lap. Ekkor törölte az átjátszóállomásról készült oldalt.

Az AFP jelentése szerint a francia hatóságok elismerik, hogy behívatták az önkéntest, ám azt tagadják, hogy megfenyegették volna. Annyit mondtak: a férfit figyelmeztették a jogi következményekre.

A Wikimedia Alapítvány szerint a behívatott önkéntesnek semmi köze nem volt a kifogásolt Wikipedia-cikkhez. Nem ő írta és nem is szerkesztette azt. Csupán könnyedén beazonosítható volt, mert sokszor írt az oldalra, és gyakran népszerűsítette a Wikipediát Franciaországban. Christophe Henner, a Wikimedia France alelnöke a Guardiannek elmondta: a meg nem nevezett önkéntes nem gyanakodott, hiszen a DCRI gyakran hív be egy-egy önkéntest, munkatársat, hogy elmagyarázza a munkatársaknak, hogyan működik az online enciklopédia.

A lapot persze hamarosan egy svájci Wikipedia-önkéntes újra elérhetővé tette, és a botrány miatt hatalmas érdeklődés támadt iránta. A titkolni vágyott lapot 24 óra alatt több mint 73 ezren látták a Wikiscan weboldal adatai szerint. Korábban szinte senki sem látogatta a lapot, naponta legfeljebb 10-60 kattintást kapott. A Spiegel szerint a botrány óta 17 új nyelvre fordították le – ma már a francián kívül 20 nyelven olvasható. A Wikipedia szerkesztői felületén pedig jól látszik: az utóbbi órákban jelentősen kibővült a cikk szövege is.

Franciaország
Franciaország
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.