A volt thaiföldi kormányfő nicaraguai útlevelet kapott

A nicaraguai kormány diplomáciai útlevelet adott Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfőnek azt követően, hogy Bangkok a héten elfogatóparancsot adott ki a 2006-ban megbuktatott Thakszin ellen, s érvénytelenítette az útlevelét.

Daniel Ortega nicaraguai elnök "kérte a külügyminisztériumot, hogy akkreditálja (Thakszint) különleges megbízatást teljesítő nagykövetként, akinek feladata lesz, hogy beruházásokat vonzzon az országba" - olvasható Rosario Murillo kormányszóvivőnek, az elnök feleségének a közleményében. A közlemény szerint "annak érdekében, hogy Thakszin teljesíteni tudja magas beosztást igénylő feladatát, diplomáciai útlevelet kapott" szerdán. Hozzátette, hogy a volt thaiföldi kormányfő útlevelét már januári managuai látogatásakor kiállították.

A bangkoki külügyminisztérium szóvivője a managuai bejelentésre reagálva közölte: Nicaragua és Thaiföld között van diplomáciai kapcsolat, de nem tud arról, hogy a két ország kötött volna egymással valamilyen kiadatási egyezményt.

Egy bangkoki bíróság elfogatóparancsot adott ki kedden Thakszin és tucatnyi támogatója ellen. A közrend megzavarásával, erőszakkal való fenyegetéssel és engedély nélküli tüntetések szervezésével gyanúsítják őket az utóbbi hetek kormányellenes tüntetéseivel kapcsolatban. A 2006-ban puccsal megbuktatott kormányfő "vörös inges" hívei azért tüntettek a jelenlegi miniszterelnök, Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök ellen, mert utóbbi 2007-ben elvesztette a választásokat, és csak a parlamentben alakult új pártszövetségeknek köszönhette hatalomra jutását.

Abhiszit a negyedik miniszterelnök a Thakszin elleni államcsíny óta, amelyet királypárti tábornokok hajtottak végre. Thakszint tavaly két év börtönre ítélték hatalommal való visszaélés miatt, de ő még az ítélet kihirdetése előtt külföldre menekült. Támogatói 2007 decemberében visszatértek a hatalomba, de pártjukat tavaly decemberben választási csalásra hivatkozva feloszlatta az alkotmánybíróság.

Thakszin csütörtökön felszólította a thaiföldi királyt, hogy sürgősen avatkozzék be a helyzetbe. "Alázatosan kérem, hogy avatkozzék be... ez az egyetlen megoldás. Ha nem, a megosztottság még súlyosabb lesz, a szembenállás tovább fog terjedni" - mondta hírügynökségeknek Dubajban, ahol jelenleg tartózkodik.

A volt miniszterelnök a saját híveit arra biztatta, hogy tárgyaljanak a kormánnyal a megbékélésről. "Ha a kormány ki akar békülni, bátorítani fogom a vörösingeseket, hogy vegyenek részt ebben" - jelentette ki. Közölte, hogy rövidesen elhagyja Dubajt, mert "nem fog letelepedni egy helyen".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.