A volt miniszterelnököt nem vádolják Fukusima miatt

Nem valószínű, hogy vádat emelnek a volt japán miniszterelnök, a közművezetők és a szabályozásért felelős tisztségviselők ellen a fukusimai katasztrófa kezelése miatt.

A beérkezett panaszok ellenére nem valószínű, hogy vádat emelnek a volt japán miniszterelnök, a közművezetők és a szabályozásért felelős tisztségviselők ellen a fukusimai katasztrófa kezelése miatt, írja az Asahi japán lap. A földrengésben majd az azt követő szökőárban 2011-ben megsérült fukusimai erőmű miatt 160 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

A híradással egy időben az erőmű üzemeltetője és a japán kormány éppen azon dolgozik, hogy megakadályozzák nagy mennyiségű radioaktív víz óceánba szivárgását.

A katasztrófában érintettek által beadott panaszok alapján az újság szerint már kikérdezték Naoto Kan akkori miniszterelnököt, és más vezetőket is, többek között az üzemeltető Tokyo Electric Power volt elnökét. Hivatalos döntés az ügyben ebben a hónapban várható.

Az újság arra alapozza feltevését, hogy a vád szerint nagyon nehéz bizonyítani, hogy a magas rangú tisztségviselők előre meg tudtak volna jósolni egy ilyen földrengést és cunamit, illetve bonyolult lenne igazolni az ok-okozati összefüggést a nukleáris katasztrófa és az evakuálás során történt halálesetek és sérülések között, írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.