A Volgába zuhant egy teljes orosz hokicsapat

A jaroszlavli Lokomotiv jégkorong klub játékosait szállító repülőgépet felszállás közben érte baleset. Az oroszországi városhoz tartozó, kis forgalmú Tunosna repülőtérről induló Jak-42 fedélzetén 37 ember tartózkodott.

Az orosz légügyi hatóság, a Roszavia legutóbbi bejelentése szerint három túlélője van a tragédiának, köztük a személyzet egyik tagja és az orosz jégkorong-válogatottban játszó Alekszandr Galimov. A Rendkívüli Ügyek Minisztériuma (MCSSZ) szerint ugyanakkor a gépen 45 fő tartózkodott, és ketten élték túl a balesetet. A helyszínelők az MCSSZ információi szerint 26 holttestet találtak a szárazföldön, a többiek után a folyó roncsai között kutatnak.

Mentőmunkások a lezuhant gép roncsainál
Emergency workers search the wreckage of a plane that crashed near the Russian city of Yaroslavl September 7, 2011. Forty-three people were feared dead after a plane carrying a Russian hockey team crashed on Wednesday near the city of Yaroslavl, the Emergency Situations Ministry said. REUTERS/Stringer (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)

A csapat gépe alig két kilométert tett meg, amikor ismeretlen okból lezuhant. A gép egy része a Volga folyóba esett, másik része kigyulladt a szárazföldön. Feltételezések szerint a pilóták megpróbálhatták a folyón letenni a váratlanul meghibásodott gépet. A Roszavia előzetes információja szerint a gép nem emelkedett kellő gyorsasággal és nekiütközött egy rádiótorony antennájának – tudatta a Ria Novosztyi.

A Lokomotív hokiklub Minszkbe tartott a Kontinentális Jégkorongliga, azaz az észak-amerikai NHL után a világ második legerősebb ligája, a nyílt orosz bajnokság nyitómérkőzésére, a játékosok mellett orvosokkal, edzőkkel. A klub az egyik legjobb a KHL-ben, az előző idényben alapszakasz-második volt, majd az elődöntőben esett ki, míg 2008-ban és 2009-ben finálét játszhatott. Több külföldi világsztár – például a svéd Stefan Liv, a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, a lett Karlis Skrastins, a fehérorosz Ruszlan Szalej – mellett orosz tehetségek alkották az ütőképes együttest.

A kapus Liv olimpiai és világbajnok volt 2006-ban. A csatár Vasicek szintén abban az évben Stanley Kupát nyert az NHL-es Carolina Hurricanes alakulatával, Marek és Rachunek 2010-ben vb-aranyérmes lett a cseh válogatottal. Szalej 917, Skrastins 832 NHL-meccs után idén nyáron igazolt Jaroszlavlba, de szintén néhány hónapja szerződött a klubhoz Liv, Marek és a német Robert Dietrich. A szlovák Demitra vb-bronzérmes, olimpiai negyedik, és az NHL-ben háromszor játszott All Star-meccsen.

Az edző szintén legendás alakja a sportágnak, Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt. A teljes csapat a gépen tartózkodott.

A tragédia kapcsán a KHL elnöke, Alekszandr Medvegyev bejelentette, hogy a bajnokság másik mérkőzése is elmarad. – Sokan elvesztették a tragédiában barátaikat, ebben a helyzetben nem lehet az összecsapást megtartani – nyilatkozta Medvegyev.

A tragédia helyszínére sietett az orosz közlekedési miniszter, de megjelent az épp Jaroszlavlban tartózkodó Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője is. Szurkov jaroszlavli tartózkodását az magyarázza, hogy a város csütörtökön otthont adott volna annak Nemzetközi Politikai Fórum nevű rendezvénynek, amelyen a tervek szerint Dmitrij Medvegyev elnök is részt vesz. A Kreml sajtóosztályát vezető Natalia Tyimakova szerint Medvegyev jelen lesz, ám a tragédia alapjaiban változtatja meg a rendezvény jellegét. A tervek szerint az elnök a tragédia helyszínén is megjelenik.

A Jak-42 típusú gépeket 1977 és 1981 között gyártották Szmolenszkben, később Szaratovban. 1988-2003-ig módosított változatai készültek, főként kubai és kínai exportra. A mai napig használatban vannak a FÁK területén, főként kisebb légitársaságok kezelésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.