A világválság jó recept a klímaváltozásra

A gazdasági visszaesés hatására jelentősen visszaesett a világ károsanyag-kibocsátása - ismerteti a Financial Times londoni pénzügyi napilap az Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentését. Az üvegházhatásért felelős széndioxid-kibocsátás mértéke 40 éve nem csökkent olyan mértékben, mint az idén.

A környzetvédelmi szempontból örvendetes hír gazdasági szempontból azonban a legkevésbé sem reménykeltő.

Az IEA jelentése szerint az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű széndioxid-kibocsátás visszaesés elsősorban a recesszió miatt csökkent ipari termelésre vezethető vissza, de szerepet játszik benne az is, hogy pénzhiány miatt számos szénerőmű építését napolták el. A kutatóintézet hozzáteszi, hogy az környezetbarát és energiatakarékos technológiák elterjedése is hozzájárulhatott a javuló mutatókhoz.

Faith Birol, a jelentést készítő kutatócsoport vezetője megjegyezte, hogy az adatok őket is meglepték, mert korábban azt gondolták, hogy a károsanyag-kibocsátás ilyen mértékű csökkentése csak rendkívüli intézkedésekkel és erőfeszítéssel érhető el. A tendenciák fényében remény van rá, hogy a decemberi koppenhágai globális klímaügyi csúcstalálkozón megegyezés születhet az üvegházhatásért felelős széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentéséről.

A Financial Times megjegyzi, hogy a környezetvédelmi szempontból örvendetes számok jól mutatják a gazdasági visszaesés mértékét. A károsanyag-kibocsátás idei mértéke jelentősen meghaladja az 1981-es recesszió idején mért csökkenést.

Szénerőmű Kínában. Közel harminc éves mélyponton a károsanyag-kibocsátás
A general view shows a coal-burning power station at night in Xiangfan, Hubei province September 15, 2009. China needs huge flows of clean technology investment to maintain hope of keeping greenhouse gas emissions below levels that could help push the planet deep into dangerous global warming, a Beijing energy think-tank has said. Picture taken September 15, 2009. REUTERS/Stringer (CHINA BUSINESS ENVIRONMENT) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.