A világbékéért dolgozna Kim Dzsong Il unokája

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető unokaöccse Bosznia-Hercegovinában adott interjút egy finn tévének. A 17 éves fiú a két Korea egyesüléséről álmodik.

Mindig is arról álmodtam, hogy hazamegyek, jobbá teszem a dolgokat, és megkönnyítem az emberek életét – mondta a 17 éves Kim Han Szol, akivel Elisabeth Rehn egykori ENSZ-főtitkárhelyettes készített interjút egy finn tévé számára.

A Mostarban tanuló fiatalember nagy álma, hogy egyesüljön a két Korea. Elmondta, vannak dél-koreai barátai. Ugyan elsőre kicsit furcsán néztek egymásra, de egy idő után sikerült megérteniük a másikat. – Sok emberrel találkoztam, és arra jutottam, hogy mindkét oldal véleményét meg kell ismernem, és utána kell kialakítanom a sajátomat – mondta a fiú.

Nem tudni, hogy Kim Han Szol miért vállalta el az interjút. A fiatalemberre 2011 októberében terelődött először a figyelem, amikor is a Facebook-profilján megjelenő képekről és posztjairól tudósított a dél-koreai média. Oldalát nagyon gyorsan letiltották, de elterjedt, hogy a United World Colleges (UWC) szervezeten keresztül Mostarban fog tanulni. Elisabeth Rehn az UWC boszniai felelőse, így került kapcsolatba a fiúval, aki sosem találkozott sem a nagyapjával, sem a nagybátyjával. Sőt, állítása szerint csak akkor jött rá, hogy ki a nagyapja, miután sikerült „összeraknia a kirakósjáték darabjait”. – Vártam rá egészen a haláláig. Bíztam benne, hogy rám talál, de igazából nem biztos az sem, hogy tudta, létezem – mondta a fiú, és hozzátette, arról sincs tudomása, hogyan lett a nagybátyjából „diktátor”.

Apját mellőzték az utódlásban

Kim Han Szol interjújából kiderült, hogy Phenjanban született 1995-ben, gyerekkorában elég elzártan élt Makaón és Kínában. A fiú apja, Kim Jong Nam 2001-ben lett kegyvesztett, amikor egy hamis útlevéllel megpróbált átjutni Japánba, de elkapták. A fiú szerint apját nem érdekelte a politika, ezért mellőzték az utódlási sorban. A fiú tervei szerint egyetemre szeretne menni, utána pedig önkénteskedne valahol. "Részt szeretnék venni humanitárius projektekben. A világbékéért szeretnék dolgozni, főleg otthon, ez nagyon fontos nekem".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.