A világ leggyorsabb repülőgépét tesztelik

A világ leggyorsabb repülőgépét kezdték tesztelni csütörtökön az amerikai hadsereg fejlesztői Kaliforniában.

A pilóta nélküli, rakétáról indítható Falcon HTV-2 a hangsebesség hússzorosával haladna, ami azt jelenti, hogy egy óra alatt tenné meg a London-Sydney távolságot – írja a brit Guardian weblapja. A gépet 2003-ban kezdték tervezni, amikor az amerikai hadsereg úgy döntött, kifejleszt egy járművet, amellyel a világ bármely pontjára el tud juttatni egy bombát kevesebb mint egy óra alatt. Tavaly áprilisban egy tesztrepülés kilenc perc után kudarcot vallott, ekkor 139 másodpercig repült a gép önállóan.

A próbának nagy jelentősége van, mivel a tesztekhez használt szélcsatorna nem tudja modellezni a gép tervezett végsebességét és a hőmérsékletet (közel 2000 celsius fokot), amelyet a repülőnek majd el kell viselnie.

A Minotaur IV hordozórakéta magyar idő szerint 15 óra 45 perckor felszállt - jelentette a DARPA, a fejlesztő katonai szervezet Twitterén. A fellövést nem közvetítik élőben, csak a mikroblog-oldalon. Az első hírek szerint a repülés jól megy, annak fázisairól itt látható angol nyelvű infografika.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.