A világ legfehérebb városa

A megtisztelő cím Asgabaté, amelyben több a fehér márványból emelt épület, mint bárhol máshol a világon.

Valószínűtlen dicsőséggel büszkélkedhet Türkmenisztán fővárosa. Asgabat vasárnap a Guinness Rekordok Könyvébe került be azzal, hogy több fehér márványból emelt épület a világon más városban sehol nincs.

A gázból származó bevételeknek köszönhetően Asgabat a két önajnározásban versengő elnök, Szaparmurat Nijazov és Gurbanguly Berdimuhamedov alatt vált lehangoló posztszovjet látleletből fényűző fővárossá. Ahogy Craig Glenday, a Guinness Rekordok Könyvének felelős szerkesztője fogalmazott, Asgabat átépítésével a türkmén kormány „új, lélegzetelállító csúcsokra” tört, ezért részesült az elismerésben.

Ami a fehér márványt illeti, a Türkmenisztán Kiváló Építésze címet maga Berdimuhamedov viseli, aki mostanában szereti, ha arkadagnak, védelmezőnek nevezik. Az építészi kvalitásainak emléket állító címről május 25-én az asgabati parlament döntött, elismeréséül azoknak a „titáni erőfeszítéseknek”, amelyeket az elnök a türkmén anyaföld politikai, gazdasági és kulturális fejlesztéséért tesz.

Türkmenisztánban a rekordok könyvébe bekerülni nemzeti sport. Asgabatnak jelenleg négy van. A fehér márványból készült épületek száma mellett a legtöbb nyilvános szökőkúttal, a legnagyobb csillag alakú emlékművel és a legnagyobb kiállított óriáskerékkel is a türkmén főváros büszkélkedhet. 2008-ig itt állt a világ leghosszabb támaszték nélküli zászlórúdja is a maga 133 méterével, ám ettől a dicsőségtől 2009-ben először az azeri főváros, Baku, majd 2011-ben a tádzsikisztáni Dusanbe is megfosztotta. A bakui zászlórúd 162, ia dusanbei 165 méteres.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.