A vég kezdete Pozsonyban

A szlovákiai kormánypártiak egymást gyanúsítják azzal, hogy a titkos szavazáson az ellenzék jelöltjét, a jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztását támogatták.

Harmadik nekifutásra sem sikerült megválasztani Szlovákia legfőbb ügyészét. A titkos szavazáson a négypárti koalíció közös jelöltje, Jozef Centés 73 voksot, a tisztséget jelenleg is betöltő Dobroslav Trnka – akinek az újraválasztását az ellenzéki Smer szorgalmazta - pedig eggyel többet kapott. Két szavazat érvénytelen volt. A választás további fordulóját jövő keddre tűzték ki.

A pozsonyi parlamenti erőviszonyok ismeretében nyilvánvaló, hogy legalább négy kormánypárti honatya Robert Fico jelöltjére szavazott. Annak ellenére cselekedtek így, hogy Iveta Radicová kormányfő a szavazás előtt megismételte: ha Dobroslav Trnkát újraválasztják, akkor ő azonnal lemond, s ezzel bukik a kabinet is.

Miután ma kihirdették az eredményt, a négy kormánypárt vezetői egymást gyanúsították az egyezség megszegésével. A szlovák honatyák szerint a Híd néhány képviselőjének „csúszott félre a keze“.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla pártelnök ezt a feltevést határozottan visszautasította. - A titkos szavazás ellenére is megfelelő módszerünk van  szavazataink ellenőrzésére, amelyet bemutatunk a kormányfőnek is – szögezte le. Értékelése szerint súlyos bizalmatlanság alakult ki a négy kormánypárt között, amely akár a vég kezdete is lehet. Robert Fico a demokrácia és titkos szavazás megcsúfolásának minősítette a történteket, mert az egyik kormánypárti frakció tagjai mobillal fényképezték le a saját szavazócéduláikat, a Mikulás Dzurnida vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) képviselői pedig párosával léptek a szavazófülkébe, s így ellenőrizték egymást.

Pozsonyi politikai elemzők ismét arra hívták fel a figyelmet, hogy a Smer és az SDKÚ az elmúlt hónapokban súlyos korrupciógyanús ügyekbe keveredett, amelyek felderítését éppen a jelenlegi legfőbb ügyész hátráltatja. - Ha Dobroslav Trnka maradna a posztján, akkor végleg szőnyeg alá söpörhetné ezeket. A két pártelnök, Fico és Dzurinda megelégedésére – vélekedett Marián Lesko, pozsonyi Sme politikai elemzője.

Radicová a szavazás előtt megismételte: ha Dobroslav Trnkát újraválasztják, akkor ő azonnal lemond.
Radicová
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.