Hangot ad a nőknek a Vatikán

A Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano 150 éves fennállása alatt most először közöl nőkről szóló mellékletet, amelyet ráadásul nők írtak és szerkesztettek. A pápai állam ezzel szeretné hangsúlyozni azokat az értékeket, amelyeket a nők adnak hozzá az egyházhoz.

Az 1861-ben alapított lap történetében egyedülálló a teljes egészében nőkről szóló melléklet. A „Nők, Egyház, Világ” címmel megjelenő összeállítás célja, hogy bemutassa, mi az az eddig „alulértékelt kincs”, amelyet a nők hoznak az egyházba. A melléklet tartalmáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy bemutatja majd Szent Johannát, a vallásos nők emberkereskedelem elleni harcát, és egy olyan 18. századi könyvet, amelyről régebben azt hitték, hogy egy pap írta, a kutatások viszont kiderítették, hogy szerzője egy apáca.

A melléklet az utóbbi évek legnagyobb botránya közepette kerül az újságárusokhoz. Nemrég szivárogtak ki ugyanis azok a levelek, amelyek felfedik a Vatikán átláthatatlan pénzügyi rendszerének visszásságait. Ehhez jön még, hogy nemrég ítéltek el néhány amerikai apácát, amiért nem tartották magukat kellőképpen a katolikus egyház tanaihoz. Az apácák állítólag túl sokat foglalkoztak a szegénység elleni harccal, és nem küzdöttek eléggé az abortusz és a melegházasság ellen. Az amerikai apácák szervezete azonban elutasította a vádakat, szerintük ez csak „egy hibás eljárás eredménye, amely teljesen nélkülözi az átláthatóságot."

A szerkesztők ennek ellenére bíznak a melléklet sikerében, és arra számítanak, hogy nem katolikus előfizetőket is szereznek majd. Kérdéses azonban, hogy az újság - amely 2008-ban alkalmazott először női újságírót - hogyan kezeli majd a nőkkel kapcsolatos kényesebb témákat, például az abortuszt és a nők pappá szentelését. A melléklet nem titkolt célkitűzése az is, hogy változzon a Vatikán nőkhöz való viszonyulásáról kialakított kép.

-Ez a melléklet a nők helyzetéről szól, és olyan kényes témákat sem kerülünk el, mint a nemzés, a kultúrához való hozzáférés és a nőjogok – mondta Lucetta Scaraffia, a lap egyik írója és a melléklet létrehozója. A L'Osservatore Romano szerkesztője, Giovanni Maria Vian pedig egy vezércikkben kifejtette, hogy tudományos kutatások bizonyítják, a kereszténység a kezdetektől fogva hozzájárult a nők emancipációjához.

Az azonban nem valószínű, hogy a melléklet radikális változást jelent be a nőkkel kapcsolatos, kényes témákban. 2010-ben például a nők felszentelését a Vatikán a pedofília mellett az egyik legkomolyabb bűnnek nyilvánította. A katolikus egyház az abortusz kérdésében sem enged. 2007-ben egy bíboros még azt is megpróbálta kiharcolni, hogy ne adakozzanak tovább az Amnesty Internationalnak, miután a szervezet támogatta azoknak az afrikai nőknek az abortuszát, akiket csoportosan erőszakoltak meg katonák.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.